Китайското външно министерство изрази остър протест във връзка с плановете

...
Китайското външно министерство изрази остър протест във връзка с плановете
Коментари Харесай

САЩ тласкат Азиатско-Тихоокеанския регион към голяма война с Китай

Китайското външно министерство изрази изострен митинг по отношение на проектите на Съединени американски щати да разположат в района ракетни системи със междинен обхват “Тайфун ” до края на 2024 година

Тези комплекси са оборудвани с два вида ракети: крилати ракети “Томахоук ” с обхват на полет до 1800 km и многоцелеви свръхзвукови квазибалистични СМ-6 “Стандард ” с обхват на полет до 460 км. Имайте поради, че до края на годината се чака да дойде нова версия на ракетата СМ-6 с обхват от 740 км и скорост над 5 пъти скоростта на звука за този комплекс. Ракетите може да поразяват както самолети на Военновъздушни сили на НОАК и надводни кораби на Китай, по този начин и наземни цели.

Така за първи път през последните 40 години Пентагонът взе решение за разполагане на ракети със междинен обхват в Азиатско-тихоокеанския район. Това се преглежда като детайл на въздържане против Китай в Тайванския проток. Това обаче е доста необичайно „ въздържане “. Действително сега Съединени американски щати са почнали дейната фаза на използване на така наречен A2/AД концепции (анти-достъп/отказ на зона,) - тактики за въздържане посредством основаване на нараснала заплаха. От такова „ въздържане “ до огромна война е половин стъпка.

КНР е загрижена и за присъединяване на Япония в активността на военния блок АУКУС (Австралия, Англия, САЩ) в области като киберсигурността и хиперзвуковите технологии. Като цяло Пекин се опълчва на образуването на съюзи с „ дребна геометрия “ и всяка блокова борба в Азиатско-тихоокеанския район. Вашингтон също е доста деен в тази област. В допълнение към от дълго време съществуващия КУАД (Австралия, Съединени американски щати, Индия и Япония), през август 2023 година се появи тристранно партньорство сред Съединени американски щати, Япония и Южна Корея. На 11 април тази година беше оповестено стартирането на „ тристранен морски разговор за възстановяване на координацията и груповия отговор за поощряване на морското съдействие “ сред Съединени американски щати, Япония и Филипините. Наскоро шефът на Пентагона Лойд Остин организира среща с сътрудници от страните-членки на новата антикитайска районна група СКУАД, състояща се от същите Съединени американски щати, Австралия, Япония и Филипините.

Да не забравяме и разширението на отговорността на НАТО към Индийскоо-тихоокеанския район. Държавите от по този начин наречената Азиатско-тихоокеанска четворка: Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония вървят към публично участие в съюза. През 2022-2023 година те към този момент участваха в срещи на върха на НАТО.

Чрез такова създаване на коалиция Вашингтон основава удобни позиции за себе си в Азиатско-Тихоокеанския район, с цел да подклажда огромен спор към Тайван. В същото време, отчитайки уроците от войната в Украйна. Тече предварителна подготовка за театъра на военните дейности, островът се запасява с американско оръжие, в това число 400 противокорабни ракети “Харпун ”. Самият Тайван приканва за включване на острова във веригата за доставки на защитата на Съединени американски щати.

Ясно е, че страховете на Пекин са основателни. В последна сметка, като Чехов: в случай че при започване на пиесата на стената виси пушка, то в края на пиесата тя би трябвало да стреля. Вашингтон се стреми към това, че той ще избере най-удобния миг за „ пукотевица “. Задачата на Пекин е да вкара американците в цугцванг и да направи по този начин, че комфортният за тях миг в никакъв случай да не настъпи.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед6502Проф. Нако Стефанов за визитата на българска делегация в Китай по линия на института " Конфуций " Алтернативен Поглед9448Д-р Радко Ханджиев: Приглушени странициАлтернативен Поглед56423Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед38408Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед74821„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед92472Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76721Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед74821„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР