Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът няма проекти да разполага войски в Украйна. Изявлението му беше направено по време на присъединяване му в съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи. Столтенберг акцентира, че военната помощ на НАТО за Киев не е акт на влизане в спора, а поддръжка на правото на Украйна на самозащита.

Той акцентира на значимостта на поддръжката на Украйна, изключително при обезпечаването на системи за противовъздушна защита, които са от решаващо значение за отбранителните качества на страната.

Столтенберг обърна внимание на нуждата от дълготрайна и предвидима поддръжка за Украйна, с цел да остане мощна и прикани за нараснала зоркост и шерване на разследваща информация, с цел да се противодейства на съветските старания да прекъсне доставката на военна помощ за Украйна.

Според генералния секретар сега няма индикации, че Русия желае да приключи спора. Той загатна, че Украйна е в развой на установяване на допустими условия за спокойно съглашение. Въпреки продължаващата война поддръжката на НАТО за Украйна остава твърда, като алиансът не става директен участник в спора.

Столтенберг загатна и идна среща на Съвета НАТО-Украйна, като алармира за продължаващ разговор и съдействие. Той обаче означи, че няма планувана среща с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото визитата на Зеленски е по покана на белгийското държавно управление.

Позицията на НАТО остава ясна - поддръжката за Украйна ще продължи, само че без разполагането на войски на НАТО. Алиансът е фокусиран върху даването на нужната помощ, с цел да помогне на Украйна да се отбрани, до момента в който се оправя със сложността на продължаващия спор.

 

Източник Факти.бг

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР