Една от най-интересните книги от Библията е Изход. Тя разказва

...
Една от най-интересните книги от Библията е Изход. Тя разказва
Коментари Харесай

Легендата Мойсей

Една от най-интересните книги от Библията е Изход. Тя споделя историята на избавлението на израилтяните от Египетско иго. Това знамение се свързва с името на един човек - Мойсей, определен от самия Бог, с цел да изведе народа на Израел от Египет.

В царството на фараоните египтяните били старателен в работата, само че пленен народ, който е подлаган на гонене и заличаване. Всички новородени деца - момчета са убивани, с цел да бъде лишен народът от синове, които да го възпроизвеждат. Избраникът на Бога е избавен, с цел да извърши божията воля.

Историята за спасението и живота на Мойсей

Когато Мойсей се родил, майка му решила да го избави от крах, като на първо време го скрила в дома си. Тъй като не можела дълго да го крие, тя изплела панер, поставила в него младенеца и го пуснала по река Нил. Кошът бил уловен от една от дъщерите на фараона и тя осиновила бебето. Мойсей бил отгледан от родната си майка, която била наета за негова дойка във фараоновия замък.

Мойсей се употребил с благоразположението на фараона, защото станал египетски принц. Като пораснал се срещнал и с висшата политика и военното дело, само че неговата непоносимост към несправедливото и грубо отношение към израилтяните го лишило от преимуществата на живота в двореца. Мойсей умъртвил един египтянин, с цел да отбрани израилтянин, и по тази причина трябвало да избяга от Египет.

Намерил заслон на Арабския полуостров, където станал овчар и се оженил за дъщерята на духовник, родили му се синове.

Бог му се явил като огън в един къпинов шубрак и му наредил да се върне в Египет, с цел да изведе народа си и да го преведе до Обетованата земя Ханаан, която бил определил за евреите.

Мойсей се завърнал в Египет, с цел да извърши божията воля. Първоначално фараонът отказал да пусне робите си, само че Бог изпратил мор, апетит и гибел на египтяните и това предиздвикало могъщия държател да отстъпи.

Евреите сe отправили на път, само че фараонът скоро съжалил за решението си и тръгнал да ги догони и върне. На брега на Червено море Бог сътворил знамение, с цел да избави богоизбрания народ. Мойсей блъснал с пръчка морето и то се разделило на две, а израилтяните минали по отворилия се път. Когато преследвачите - египтяни ги последвали, морето се затворило и те се издавили.

 чудото на мойсей

Народът на Бога траял пътя си през пустинята. За да оцелеят в тежките условия, Бог им изпращал манна небесна - самун и месо, с което да се хранят.

По време на пътуването Мойсей получил от Бог Десетте божи заповеди на планината Синай. Това бил моралният кодекс, по който народът трябвало да живее. Тези заповеди са основополагащи и до през днешния ден.

Божият фаворит водил народа из пустинята цели 40 години, тъй като някои от мъжете и дамите съжалявали, че са напуснали Египет и считали, че робският живот е за предпочитане пред скитането из пустинята. За този дълъг интервал всички, които били родени в иго и помнели битието си на подчинени и унижени плебеи, измрели. В Обетованата земя най-после пристигнали единствено свободни хора.

Смъртта на Мойсей

Мойсей доживял до дълбока напреднала възраст и бил здрав и мощен даже на напреднала възраст. Бог го повикал и му посочил Ханаанската земя, която бил избрал за народа на Израел. Съобщил му, че различен ще вкара евреите в Обетованата земя и този лидер е Исус Навин. Мойсей не съумял да стъпи на земята, избрана за народа му, само че делото му станало легенда.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР