Една от жертвите на кораба Титаник най-сетне бе идентифицирана след

...
Една от жертвите на кораба Титаник най-сетне бе идентифицирана след
Коментари Харесай

Идентифицираха дете, загинало на Титаник

Една от жертвите на кораба " Титаник " най-накрая бе разпозната след съвсем 100 години догадки и безплодни проучвания.

Учени съумяха да открият самоличността на бебе на 19 месеца, което е било измежду пасажерите на авариралия на 15 април 1912 година в Северния Атлантик лайнер.

Бебето е Сидни Лесли Гудуин. Телцето на детето е било извадено от морето 5 дни след потъването на кораба. На кораба-убиец той пътувал дружно със фамилията си от Англия.

Лесни бил най-малкото от шестте деца на родителите си. Семейството се качило на " Титаник " с концепцията да стигне Съединени американски щати, с цел да посети Ниагарския водопад.

Трупът на бебето е бил положен в канадската провинция Нова Скотия дружно с други 120 жертви на злополуката. Върху надгробната плоча стоял надпис " В памет на незнайно дете, чиито остатъци са извадени от морето след нещастието с " Титаник " на 15 април 1912 година ".

В продължение на дълги години генерации правосъдни медици се опитвали да разпознават момчето. Първочанално считали, че то има роднинска връзка с шведката Алма Палсон, която била забелязана от оживял свидетел да изтървава сина си.

След като били направени ДНК-тестове, те опровергали тази догадка.

Втората диря на учените водела към ирландеца Юджийн Райс, само че и тя не била потвърдена. Неотдавна 77-годишната Керъл Гудуин, родственик на бащата на Лесли, научила за проучванията и се свързала с екипа от правосъдни медици. От разкази на баба си, сестра на бащата на Лесли, тя знаела за нещастието със фамилията. ДНК пробите потвърдили цялостно съвпадане.

Построен в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст, " Титаник " бил най-големия пътнически параход в света по това време.

По време на първия си курс от Саутхемптън, Англия през Шербур, Франция, Куинстаун, Ирландия до Ню Йорк, той се сблъсква с айсберг в 23:40, неделя вечерта на 14 април 1912. Лайнерът потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2:20 ч., понеделник, 15 април 1912 година, откакто се разцепва на две елементи.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР