Една от големите новини през последните няколко седмици бяха публикуваните

...
Една от големите новини през последните няколко седмици бяха публикуваните
Коментари Харесай

Индикаторите, които определят дали и кога американската икономика е в рецесия

Една от огромните вести през последните няколко седмици бяха оповестените статистически данни, съгласно които Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати се свива за второ следващо тримесечие по отношение на предходното - за Q2 тази година понижението е 0,9%, а за Q1 - 1,6%, изчислено на годишна база. Според известната формулировка се приема, че страната към този момент се намира в криза - нещо, което се чака от известно време, поради покачването на лихвите от Федералния запас. За да бъде публично оповестена криза в Съединени американски щати обаче е нужно да се произнесе Комисията за датирането на бизнес цикъла към Националното бюро за стопански проучвания (NBER). Комисията е формирана от осем представители на академичната общественост в страната, заседава нередовно и не оповестява срещите си, в случай че не е подготвена с публично изказване - като да вземем за пример оповестяването на даден интервал за криза. За да вземе сходно решение комисията преглежда обширно няколко разнообразни стопански знака. Процесът е дълъг и надлежно са нужни месеци, с цел да бъде една криза класифицирана като такава, като от време на време това се случва откакто е завършила.

Въпросът дали стопанската система на Съединени американски щати е в криза подбуди публичните пристрастености - до момента в който за някои второто следващо тримесечие на стесняване е явен знак за към този момент настъпила рецесия, за други неналичието на публично изказване от страна на Бюрото за стопански проучвания в композиция с положителното показване на пазара на труда демонстрира, че ситуацията в страната надалеч не е толкоз притеснително. Без да се заема страна в този спор, тук преглеждаме знаците, които Комисията взема поради при датирането на бизнес циклите. Официалната формулировка за криза съгласно Бюрото за стопански проучвания е внезапно намаляване на икономическата интензивност, като се регистрират неговите дълбочина, дълготрайност и разпространяване в цялата стопанска система. Комисията прави оценка за интензивността ненапълно субективно на база придвижването на следните шест ежемесечни индикатора:
Реални приходи без прехвърляния (Real Personal Income Less Transfers) - приходите на популацията в долари от 2012г. (т.е. по непрекъснати цени след изчистване на резултатите на инфлацията), генерирани от даването на труд, земя и капитал за актуалното произвеждане, като не са включени настоящите прехвърляния (безвъзмездни заплащания от други лица или правителството); Заетост отвън земеделския бранш (Total Nonfarm Payroll) - броят на всички заети без притежателите на бизнеси, работещите за частни семейства, неплатените доброволци, заетите в земеделския бранш и самонаетите; Реално ползване (Real Personal Consumption Expenditure) - цялото ползване на всички поданици на страната за даден интервал от време (в случая месец), поправено за промени в цените; Реални продажби на едро и дребно (Real Manufacturing and Trade Industries Sales) - действителната стойност в долари от 2012г. на всички продадени артикули за даден месец; Заетост съгласно данните от анкетите за семействата (Household Employment) - броят заети в страната съгласно данните от анкетите за домакинствата; Индекс на индустриалното произвеждане (Industrial Production Index) - знак за действителното произвеждане на промишления, минния и енергийния бранш.
Взема се поради и придвижването на брутния вътрешен артикул и на брутния вътрешен приход, обмислен като общ брой от всички заплати и облаги на всички семейства и предприятия в дадена територия за единица време.

Причината Бюрото да преглежда всички тези знаци, вместо да се ограничи само до динамичността на Брутният вътрешен продукт е фактът, че Брутният вътрешен продукт е относително непрецизен индикатор. Например данните за него се разгласяват през три месеца, до момента в който гореспоменатите знаци са ежемесечни, т.е. разрешават следенето на положението на стопанската система с по-висока периодичност. Нещо повече - съгласно Бюрото това, че Брутният вътрешен продукт е отбелязал спад в две поредни тримесечия не дава нужната информация за дълбочината на утежняването на стопанската система, тъй че " криза " да е обективно определение за протичащото се. Също по този начин, в случай че публично се следваше обвързаната с Брутният вътрешен продукт формулировка, рецесията от 2001г. нямаше да се класифицира като такава, поради че стесняване се следи единствено през третото тримесечие от годината, а Голямата криза би почнала публично не в края на 2007г. а някъде през второто тримесечие на 2008г., макар че индикатори като продажби на едро и дребно, приходи, претовареност и индустриално произвеждане сочат към утежняване от няколко месеца по-рано.

Към момента шестте гореспоменати знака към момента не демонстрират безусловно, че страната се намира в криза, изключително в случай че съпоставим с представянето им при започване на предходни рецесии като Голямата криза от декември 2007г. до юни 2009г. и свиването от март до ноември през 2001г.

Реалните приходи в страната стигат върхова стойност през май тази година, по отношение на който през юни има леко намаляване с 0,28 %. Ако погледнем графиката на знака за последните месеци, виждаме, че все още цената му е в интервал на застоялост, като последният лек спад може да е част от дълга поредност от флуктуации към една и съща стойност. Динамиката е сходна на тази от началото на Голямата криза, само че спадът при започване на рецесията от 2001г. е очевидно по-остър и дълготраен.

Заетостта отвън земеделския бранш пораства стабилно през последните месеци, като растежът през юли е 556 хиляди работни места. Ако още веднъж съпоставим с рецесиите през 2001г. и 2008г., към формалното начало на рецесиите знакът към този момент се е намирал в стадий на застой и леко намаление.

Що се отнася до действителното ползване, през юни още веднъж се следи лек спад от върховата стойност за април с 0,21 %, който обаче също наподобява по-скоро като следващото съмнение към една и съща стойност през последните месеци. Към края на 2007г. и началото на 2008г. индикаторът записва дори по-ниски спадове (около 0,07 % месечно), след което идва последващо намаляване от 0,34 % през февруари, последвано от три месеца на напредък и стигане на нов пик към май, а по-късно от забележителен и резистентен спад през идващите месеци.

При продажбите на едро и дребно утежняването е може би по-видимо. Показателят е неуверен през последните месеци, като по-скоро върви надолу - понижението към юни е 2,74 % по отношение на последния връх през януари (който апропо не е исторически най-високият - оптималната стойност на индикатора е записана през март 2021г.). Към началото на Голямата криза (отново при шестмесечен хоризонт) се следят сходни, а дори и по-малки намаления. Сравнение с 2001г. мъчно може да се направи поради острите съмнения на индикатора през годината.

Заетостта съгласно данните от анкетите за домакинстватае неуверена - до март се следят обилни нараствания на месечна база, по-късно до юни индикаторът ту пораства, ту пада с по 300 хиляди работни места, а за юли има нарастване от 179 хиляди. В края на 2007г. и началото на 2008г. също се следят сходни флуктуации, като спадовете са по-големи от покачванията. В началото на рецесията от 2001г. има съмнения с към 160 хиляди работни места, последвани от месеци на обилни спадове с единични случаи на спиране.

Индексът на индустриалното произвеждане бележи спад от 0,20 % през юни по отношение на пика си от май. За съпоставяне, преди формалното начало на рецесията от 2001г. показателят към този момент е падал доста по-остро в продължение на няколко месеца, до момента в който при идната криза спадовете стартират през декември 2007г., като на месечна база също са по-значителни.

Ако погледнем и брутния вътрешен приход, който Комисията преглежда наедно с Брутният вътрешен продукт при вземането на решение, там данните стигат единствено до първото тримесечие на тази година, през което обаче е маркиран растеж, за разлика от динамичността при Брутният вътрешен продукт. За съпоставяне, към началото на другите две рецесии този знак към този момент започвал да се намалява.

Като цяло индикаторите, обсъждани от Комисията, алармират за закъснение в икономическата интензивност на страната. Все отново на този стадий е мъчно да се дефинира ясно утежняване, защото придвижването на знаците през последните месеци е нерешително и разнопосочно, а паралелите с предишни рецесии не са безусловно явни. Именно поради това и методът на Националното бюро за стопански проучвания е оневинен - изчакването на данните да откроят устойчиви краткосрочни трендове разрешава бизнес циклите в страната да бъдат точно датирани. Разбираемо е желанието да знаем във всеки един миг дали стопанската система на дадена страна се намира в интервал на напредък или стесняване, което и прави дефиницията за криза, основана на Брутният вътрешен продукт, толкоз комфортна. Новината че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати спада към този момент за две следващи тримесечия несъмнено е притеснителна, изключително предвид на упованията за криза заради повдигането на лихвите от страна на Федералния запас. Но да вършим оценки за моментното икономическо състояние в страната без да изчакаме съществуването на по-широк времеви небосвод от данни наподобява преждевременно и излишно.

*Авторът е стажант в ИПИ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР