Една небивалица, повторена 100 пъти и споделена във фейсбук, автоматично

...
Една небивалица, повторена 100 пъти и споделена във фейсбук, автоматично
Коментари Харесай

Известни исторически митове, които са пълна измишльотина

Една измислица, повторена 100 пъти и споделена във фейсбук, автоматизирано става истина. Ето някои известни легенди, които се оказва, че не са доста правилни:

Ева изяла ябълката

Ева оскубнала „ неразрешения плод “ от Дървото на познанието в Едемската градина и по този начин лишила, нас, нейните деца, от живот в парадайса и от удобството да вървим без облекла. Окей, по този начин да е, само че къде видяхте, че този „ неразрешен плод “ е тъкмо ябълката? Никъде в Библията не написа такова нещо. Разбира се, може да е ябълка, обаче по същата логичност може и да е манго, кайсия, касис или сладостен тамаринд. Но клеймото „ неразрешен “ получила единствено почтената ябълка.

Уолт Дисни е нарисувал Мики Маус

Смята се, че най-известният мишок в света е нарисуван точно от Уолт Дисни, само че това не е по този начин. Дисни е работел интензивно по основаването на облика на Мики Маус, само че анимационният воин в действителност е нарисуван от аниматор номер 1 на студиото Уб Айуъркс. Той бил прочут с извънредно бързото си изобразяване. Първият филм за Мики (за него трябвало да се вършат по над 700 рисунки на ден) е основан единствено за две седмици. По-късно, когато се появили озвучените мултифилми, Уолт Дисни въпреки всичко се реабилитирал – точно неговият глас озвучавал Мики Маус.

Мария Антоанета била споделила „ Като няма самун, яжте пасти “

През 1766 година Жан Жак Русо написа за едно събитие, което се е случило 25 години по-рано. Когато Мария Антоанета научила, че във Франция хората нямат задоволително самун, тя им предложила да ядат пасти. Проблемът е, че по това време Мария Антоанета е едвам на 11 и е към момента в родната си Австрия. Най-вероятно тези думи са публикувани от революционните пропагандисти, с цел да покажат какъв брой надалеч от народа са хората, които ги ръководят.

Наполеон е бил невисок

Мнозина имат вяра, че несъразмерните упоритости на Наполеон са нещо като отплата за ниския му растеж. В реалност размерът на „ Малкия ефрейтор “ е бил 5 фута и 7 инча (168 см), което е по-високо от междинната височина на французите по това време. Тогава за какво го наричали „ Малкия ефрейтор “? Това е задявка за незначителния му боен чин. По-късно Наполеон станал император, само че прозвището му си останало.

Магелан е обиколил света

Всеки знае две неща за Магелан: че е обиколил света и че е погубен във Филипините. Едното изключва другото. Истината е, че Магелан е минал половината път – пътешествието довършил неговия заместител Хуан Себастиан Елкано.

Капитан Кук разкрил Австралия

Много преди 1770 година, когато Кук дебаркира на крайбрежията на Австралия, тук са били холандците Абел Тасман и Дирк Хартог, както и британският корсар Уилям Дампир. Единственото, поради което Кук може да се назова „ изобретател “ на Австралия, че той е разкрил нови земи, които по-късно стават мотив за идването на бели заселници тук.

Едисон е изобретил електрическата крушка

Хиляди патенти са задоволителен мотив да назовем Едисон популярен откривател. Но множеството от неговите изобретения са измислени от незнайни сътрудници на неговата лаборатория. Освен това, четири десетилетия преди Томас Едисон да се роди, първи стъпки към основаване на електрическа крушка прави сър Хъмфри Дейви, който при опит пуска електрически ток през платинена нишка. Неговата крушка обаче можела да гори единствено 12 часа, по тази причина Едисон трябвало да откри подобаващ материал за нишката, с цел да може крушката да работи от самото начало. Да, той я е доразвил, само че не я е разкрил.

Колумб потвърдил, че Земята е кръгла

Съдейки по книгата на Ървинг Уошингтън, това е било по този начин – всички си мислели, че Земята е плоска, само че Колумб бил уверен в друго. Реално, от 4-ти век прочие н. е. не са били доста тия, които си мислели, че Земята е плоска като палачинка. Колумб пък е нямало по какъв начин да потвърди, че Земята е кръгла, тъй като самият той не е вярвал в това. Всъщност, пътешественикът е считал, че планетата ни има крушовидна форма.

Още по тематиката: Да разбием клишетата

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР