Една легенда се предава от уста на уста сред жителите

...
Една легенда се предава от уста на уста сред жителите
Коментари Харесай

Самодиви ослепяват овчар

Една легенда се предава от уста на уста измежду жителите на селата и махалите в Еленския Балкан – легендата за самодивите. Според преданията самодивите са неземно красиви моми, с тънки снаги и дълги руси коси. Облечени са с дълги бели облекла – ризи или сукмани, препасани с фино шарено коланче. Мощта им е скрита в наметалото им, наричано още тяхна сянка или лъч, което те ревностно пазят.

Те са дарени с безконечна младост и красиви, само че смъртоносни очи. Не бива да гледаш фея в очите са споделили старите хора - техния взор ще те омае и даже може да те убие. Малцината останали жители на селищата на региона са уверени, че във вековните гори на Балкана към момента се срещат самодиви.

Слуховете за тези митични хубавици се популяризират сред месните жители към този момент от няколко десетилетия. Според поверията самодивите се събират след мръкване край реки и езера, перат облеклата си, изсушават ги на бели камъни, а след това избират някоя закътана поляна и цяла нощ боси танцуват омайни самодивски хора.

Мръкне ли се високо в Балкана хората бързат да затворят прозорците и да залостят вратите си уплашени от приказките за митичните хубавици. Легендата гласи, че който види фея ще загуби зрението си, а огромна част от локалните поданици са на напреднала възраст. Много от тях имат задълбочаващи се проблеми с очите, като от време на време локалните доктори не са в положение да открият повода за ослепяването.

Страхът на жителите на високопланинските места се подклажда и от загатна за визитата на техен съселянин при пророчицата Ванга. В края на седемдесетте години на предишния век индивида я посетил, обезпокоен че губи зрението си и лекарите не са в положение да открият точната причина за това.

 Истории за самодиви

Петричката гадателка още с влизането го попитала по кое време е видял самодивите и отсякла, че това е повода за прогресивното му ослепяване. Изумен индивидът си припомнил, че в действителност е видял на една поляна облечена в бяло жена една по здрач, до момента в който прибирал стадото си. Оттогава и очите му болни.

Не са доста тези, които са виждали самодиви. Общото сред всички е, че скоро по-късно стартират проблемите им с очите. Някои от по-възрастните хора настояват, че са изгубили зрението си окончателно единствено за няколко дни. Много от балканджиите са уверени, че самодивите се появяват освен в облиците на прелестни девойки. Според тях те могат да бъдат и невидими за човешкото зрение.

Животните, надарени с по-остри сетива от нашите, постоянно са усещали наличието на мистичните създания. Нерядко по здрач, едни кучетата започвали да лаят дълго и пронизително без забележима причина. Други скимтели и се криели като от незабележим звяр. Животните в обора ставали неспокойни и раздразнителни.

Преданията за самодивите не се популяризират единствено в планинските села. Много от жителите на селищата във видинска област са уверени, че тайнствените горски обитателки живеят и в техния регион. Жителите на крайдунавското село Шишенци заобикалят да напущат домовете си по късна доба, подплашени от мистериозното изгубване на петима млади мъже. Местните са уверени, че те са похитени от пакостливи самодиви.

Тази версия се поддържа и от обстоятелството, че когато по-късно са разкрили двама от тях те не са си спомняли нищо за времето, в което са липсвали. Страхът на жителите на региона се подклажда и от описа на окъснял пастир, който твърди че е видял самодиви да танцуват на поляна в местността Бънчова чешма. Когато на идващия ден съселяните ревизирали думите с изненада разкрили, че почвата там е утъпкана във формата на кръг.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР