Една интересна тенденция се очертава от началото на 2019-а по

...
Една интересна тенденция се очертава от началото на 2019-а по
Коментари Харесай

Цените при зърното падат, котировките на петрола хвърчат нагоре

Една забавна наклонност се обрисува от началото на 2019-а във връзка с цените на зърното и горивата, означи Васил Симов, изпълнителен шеф на "Софийска стокова борса " АД, на постоянната тримесечна конференция през днешния ден. И то много изненадващо на фона на случвалото се през годините. Цените при зърното падат на всички пазари, като единствено от началото на тази година понижението е с над 10 %. В същото време котировките на суровия нефт и производните му по света, както и тези на "Българска стокова борса ", безусловно хвърчат нагоре.

Причината са остатъците при зърното от предходната стопанска година 2017/2018. Очаква се този спад на цените да продължи поради по-добрата годишна продукция през тази година съгласно прогнозите. Това означават от Световния съвет по зърното, който през март даде своите последни данни и разбори за моментното състоняие на пазара.

Цената на зърното пада в Съединени американски щати (с 12%) до 298 $ на звук, във Франция с 11% до 213 $, а в Германия - с 9% и се търгува в този момент за 221 $.

За България по-важни са страните от Черноморският район, с които се конкурираме. Очакваната годишна продукция у нас е за към 6 млн. тона, а единствено предстоящият растеж в производството на пшеница при Русия и Украйна е над 7 млн. тона, означиха от стокавата борса.

За първите четири месеца на 2019-а цената на суровия нефт е скочила с стремглавите 25%, като аргументите се крият в новините от интернационален темперамент. След като търговията стартира през януари при 54 $, през днешния ден котировките са достигнали към този момент 72 $.

България и другите дребни страни, които нямат лично произвеждане на нефт, са най-засегнати от повишаващите се цени.

Котировките на петрола ще не престават да вървят нагоре, откакто Вашингтон разгласи, че всички облекчения по глобите против Иран ще приключат до май, оповестява Ройтерс. Това "признаниие " пък принуждава вносителите да не купуват от "черното злато ", създавано от Иран. По-малкото количество на пазара пък ще продължи да "помпа " цените макар успокояващите мнения от някои анализатори, че международните петролни пазари ще могат да се оправят с спирането на доставките от тази азиатска страна, защото имало задоволително свободен потенциал от други снабдители.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР