Една година не стигна на прокуратурата да реши казуса с

...
Една година не стигна на прокуратурата да реши казуса с
Коментари Харесай

Цяла година прокуратурата разследва плагиатствал ли е Петър Илиев

Една година не стигна на прокуратурата да реши проблема с юрист Петър Илиев, чието име нашумя около Има Такъв Народ. Разследването продължава, разпитани са очевидци и са направени експертизи. Предстоят още разпити на очевидци. Това дадоха отговор наскоро от Софийската районна прокуратура на въпрос на " Сега " за развиването по делото.

То беше формирано по сигнала на БОЕЦ за плагиатство против юрист Илиев. Разследването не се води против Илиев, защото делата към този момент се образуват за закононарушение, а не против човек. То е по член 172а от Наказателния кодекс, който гласи, че " който записва, възпроизвежда, популяризира, излъчва или предава, или употребява по различен метод непознат обект на авторско или сродно на него право, или екземпляри от него, без нужното по закон единодушие на носителя на съответното право, се санкционира с отнемане от независимост до пет години и с санкция до пет хиляди лв. ".

Името на Илиев нашумя през лятото на 2021 година, откакто бе номиниран от Има Такъв Народ за министър и силов вицепремиер. 

Септември същата година, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 година Той е използвал значителни елементи от дисертацията " Парламентарен надзор " на Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 година Илиев обяви, че напуска университета, само че ще продължи да работи за Отечеството по други способи.

Казусът с плагиатството на Илиев бе прегледан и от Софийския адвокатски съвет. Той одобри, че медийните обява за установеното от Етичната комисия на СУ плагиатство на Петър Илиев не дават съображение за самосезиране и формиране на дисциплинарно произвеждане против него. Софийската адвокатска гилдия стимулира отхвърли си да се занимае със случая и с това, че е изтекла отминалостта - " приключването на интервал от към 6 години от издание на книгата изключва опцията за осъществяване на дисциплинарното гонене против адв. Илиев, което осуетява и опцията да се извърши инспекция за това, дали държанието му съставлява нарушаване на Закона за адвокатурата или Етичния кодекс на юриста ", гласеше отговорът на адвокатурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР