Една година на диалогичност, ефективност и прозрачност отчита административният ръководител

...
Една година на диалогичност, ефективност и прозрачност отчита административният ръководител
Коментари Харесай

Росица Темелкова отбеляза една година управление на Окръжен съд - Бургас

Една година на диалогичност, успеваемост и бистрота регистрира административният началник – ръководител на Окръжен съд – Бургас, арбитър Росица Темелкова. " Днес всекидневието на съдията е извънредно натоварено – администрирането на настоящи отчети, подготовка и водене на правосъдни съвещания, писане на правосъдни актове, присъединяване в работни групи и други действия. В работата ни се изисква самоподготовка, непрестанни квалификации и професионално рационализиране. От нас, като съдии, се чака и е нужна, като длъжностен дълг, обективност, предвидимост и изчерпателност при разглеждането на обособените правни проблеми. Много постоянно нашите решения трансформират ориси и това е отговорност, която всеки от нас носи, само че постоянно тя доста тежи. Съдийската специалност е съзнателен избор за магистратите в Окръжен съд -Бургас, без значение, че в доста случаи  е обвързвана с изтощителни старания и самоналожени ограничавания ",  показа арбитър Темелкова.

Окръжен съд – Бургас регистрира положителни индикатори по критерия " експедитивност " на правосъдните процеси, като в съда се прави ежемесечна информация за забавени каузи и регулярно се разискват ограничения за тяхното разрешаване. Стремежът на съдиите е успеваемост, експедитивност, бистрота и предвидимост в работата, тъй че да отговорим  на упованията на обществото. През годината  се  организираха и няколко  образования, защото главната цел е повишение на професионалната квалификацията на магистратите.

Окръжен съд – Бургас към този момент е обвързван с Единния портал за електронно правораздаване и е въпрос на време да се  започва опцията на страните да се възползват от безплатния далечен достъп до делата, който той дава. През първата година от своето ръководство, административният началник на Окръжен съд – Бургас вкарва електронна замяна на бумаги сред съда и институциите на държавната и локална власт в града по цивилен каузи, в границите на това, което понастоящем процесуалният закон разрешава.

В Окръжен съд – Бургас ефективно  се употребява видеоконферентната връзка, като средство за ускорение и поевтиняване на правосъдните процеси. През 2018 година са извършени девет видеоконферентни връзки с няколко  европейски страни.

Окръжен съд – Бургас е един от съдилищата в страната, който взаимно с Районен съд – Бургас откри Център за медиация и извънсъдебно разрешаване на разногласия. С днешна дата  са извършени над 30 процедури по медиация, има подписани 11  съглашения. През миналата година, Окръжен съд – Бургас включи медиацията и като образователна дисциплинираност в Образователната програма  на Висш съдебен съвет, по която възпитаници се образоват в правото от съдии.        2000 възпитаници слушаха лекции  на правна тема по Образователната стратегия " Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури ", по която Окръжен съд – Бургас си партнира с Районен съд – Бургас и Окръжна и Районна прокуратури. Целта е младите хода да  придобият визия за отговорността на съдийската специалност, а също и за правата и отговорностите си като европейски жители. На интернет-страницата на съда могат да бъдат прочетени 11 училищен есета по тематиките " Съдебната власт – доверие в закона " и " Моето право  е моята отговорност ".

През миналата година в Съдебна палата – Бургас, по самодейност на ръководителя на Окръжен съд - Бургас, бе открита галерия с фотографии на тематика " Бургас – моят град " на ученици на Школата по снимка към Центъра за поддръжка на личностното развиване – Бургас.

Окръжен съд – Бургас е синхронизирал системата за правораздаване за деца в България с европейските и интернационалните стандарти и има построена профилирана " Стая за деца ".

  " Мотивираният и дипломиран колектив е най-важната за мен причина за триумф ", разяснява арбитър Темелкова и си дава обещание да продължава да работи за възстановяване индикаторите в активността на Окръжен съд – Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР