Една еврейска поговорка гласи, че проблем, който може да бъде

...
Една еврейска поговорка гласи, че проблем, който може да бъде
Коментари Харесай

Коментар | Радикална реформа в училищата, веднага и без колебания

Една еврейска сентенция гласи, че проблем, който може да бъде решен с пари, не е проблем, а разход. В този ред на мисли доста от грижите на актуалната българска страна са разноски. Например казусът с инфраструктурата е елементарно решим - отделяш повече пари за градежи и той ще бъде решен рано или късно. Проблемът със опазването на здравето значително е финансов - в случай че страната взимаше повече пари от хората, с цел да покрива всички разноски на здравната каса, лекарите получават задоволително огромни заплати, без да прибягват до няколко практики, и се вкара модел, в който никой на никое място не таксува в допълнение, системата би работила относително добре. В него е ясно какво би трябвало да се направи, с цел да се получи даден резултат.

Образованието обаче е същински проблем. То е от тези главоблъсканици, в които просто да налееш едни пари няма да докара до по-добър резултат. В последните няколко години държавните управления изсипват доста средства в образованието - заплатите на учителите се подвигнаха толкоз съществено, че към този момент има опашки от искащи на много места. Резултатите от това към този момент не са прекомерно забележими. Затова да се оправиш с просветителната промяна, тъй че тя да създава същински кадърни нови хора, които са способни да се приспособяват към модерния свят, е върховен пилотаж в държавното ръководство.

Добрата вест за тукашните политици, които (да си признаем) не са във висшата лига на държавното ръководство, е, че не е нужно да се измисля нов модел. Достатъчно е да се копира някой сполучлив. През 1992 година Естония взема решение да направи доста радикална просветителна промяна. Тя разделя учебните заведения на две - такива, в които се преподава на съветски, които остават на руската система (която значително още е годна и в България), и такива, в които се преподава на естонски, в които се копира финландската просветителна система. Десет години по-късно разликата сред децата в двете системи е голяма, съветската несъмнено, се приключва и през днешния ден Естония е на едно от първите места в света по резултатите oт PISA и надалеч освен това. Децата, научени от реформираната просветителна система, направиха Естония съвременна, свободна и богата страна.

Изводът от това е доста явен - радикална промяна, на всички места, незабавно и без никакви съмнения.
Реклама Свързани публикации Децата не могат да PISAт: Кризата в образованието ощетява непосредствено хората и стопанската система 7 декември 2023, 09:01 Коментар | Бомба с учебен механизъм 16 юни 2023, 11:45
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР