Единственото депо за строителни отпадъци в София няма да бъде

...
Единственото депо за строителни отпадъци в София няма да бъде
Коментари Харесай

Има ли нарушения при депото за строителни отпадъци във Враждебна

Единственото хранилище за строителни боклуци в София няма да бъде закрито, каквото е условието от Европейския съюз. Идеята е употребата му да продължи, а към него да се построи парк. Жителите на " Враждебна " обаче не са съгласни, те желаят депото да бъде изцяло отстранено от квартала им. Освен от разрастването на депото, хората от региона се оплакват от доста камиони и звук и алармират за запалвания на сметището и изхвърляне на рискови нестроителни боклуци.

И от общината, и от сдружението " Софинвест ", което стопанисва депото във " Враждебна ", са безапелационни, че рекултивация на сметището се прави редом с неговата употреба. Жителите на региона обаче не виждат същинско облагородяване, а тъкмо противоположното - депото става все по-голямо.
Теодор Сотиров: С всеки минал ден сметището става все по -голямо на височина, постоянно виждаме, че се изхвърлят най-различни отпадъци, освен строителни боклуци, постоянно се вижда, че има и пушек, т.е. нещо там се пали.
Камионите, които влизат за разтоварване на строителни материали би трябвало да минат през кантар. Tе би трябвало да бъдат и тествани за състава на отпадъците, които карат. Екипът ни обаче не видя сходна инспекция, макар че прекарахме там повече от час.
Петър Трайков, шеф на " Управление на боклуци " Следствен отдел към окръжна прокуратура: Винаги на мястото на разтоварването има представители на оператора, които ревизират дали това е каквото е декларирано и какво се разтоварва на място.
От общинското сдружение " Софинвест " ни обясниха, че депото ще бъде закрито едвам, когато се запълни потенциалът му.

В писмото изпратено от тях написа и че се " Предвижда основаването на паркова зона, която ще трансформира депото за строителни боклуци, в атрактивно място за отдих и спорт. "
Петър Трайков, шеф на " Управление на боклуци " Следствен отдел към окръжна прокуратура: Доста старания са положени, сега би трябвало да се каже, че работят две съоръжения за преработване на самото хранилище.
Депото ще се експлоатира най-малко още 15 години. За основаването на паркова среда в близост обаче към момента се търси финансиране. Хората от региона не приветстват концепцията и даже са подготвени на митинг.
Теодор Сотиров: Малко необичайно ще наподобява отпадъци и до тях парк.
Проблеми с нерегламентирано изсипване на строителни боклуци има в цяла София. В Малинова котловина към този момент са се образували дребни планини.
Димитър Дилчев, кмет на регион " Студентски ": Хващали сме доста строители, които изсипват и отпадъци, и земна маса, те си понасят своята отговорност, само че е невероятно целият този размер да бъде защитаван 24 часа.
Това са частни терени и в случай че бъдат открити притежателите, на тях им се сформират наставления да изчистят парцелите си. Опитът обаче демонстрира, че това се случва чак когато мястото е планувано за градеж.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР