Единствените, които биха искали нови избори, са Демократична България, но

...
Единствените, които биха искали нови избори, са Демократична България, но
Коментари Харесай

Очаквам следващият кабинет на Слави да е експертен

Единствените, които биха желали нови избори, са " Демократична България ", само че народът няма да елементарни Предложеното от Трифонов държавно управление изглеждаше по-силно от това на Румен Радев По-мъдрият е този, който би трябвало да се нагажда Диалогът би могъл да се изроди в безпределно говорене, по тази причина възелът би трябвало да се разсече ГЕРБ желае новите да се мъчат, а той да ги гъбарка на конференции през два часа, споделя Първан Симеонов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Симеонов, Народното събрание още веднъж потегли и сякаш партиите този път са по-конструктивно настроени. Какви са възможностите да имаме държавно управление?

- Изглежда ми малко по-възможно спрямо преди. Не доста, само че въпреки всичко малко по-възможно. Защо ли? Защото " Демократична България " поомекна. Дори споделиха - ние за постове няма да преговаряме, няма да търгуваме. А от своя страна " ИТН " споделиха, че ще вършат съвещания, по тази причина съгласно мен нещата в този случай са по-оптимистични.

- От друга страна, в случай че на масата на договарянията седнат единствено трите по този начин наречени несистемни партии, тази поддръжка няма да стигне.

- Аз не мисля, че " Демократична България " е несистемна. Това е и част от триумфа й досега. На фона на леко безредното държание, което досега излъчва " ИТН " и шума, който излъчва " Изправи се! Ние идваме ", " Демократична България " е най-подготвена. Но тук отново имаме общ брой от 112 депутати и шансът единствено с гласовете на тези три сили да бъде прокаран кабинет е единствено в случай че някой от другите отсъства от залата. Или пък може да забележим това, което се случи в първия ден на Народното събрание - непоисканата поддръжка на Движение за права и свободи, които гласоподаваха за Ива Митева като ръководител на Народното събрание.Или пък да потърсят контакт с Българска социалистическа партия, която много време бе първа опозиционна мощ. Но въпреки всичко дано да напомним, че преди четири години Българска социалистическа партия взе близо милион гласа, колкото сега взеха почти всички анти-ГЕРБ играчи. За мен е необичайно отхвърлянето на Българска социалистическа партия от " ИТН ", само че може би това е чаровно, тази тяхна принципност, тъй като 10 години се нагледахме на криволинейност. Тази принципност може би от време на време води до това да се блъснат в стената, само че пък през тези 10 години се нагледахме на решения, които се променяха през два часа.

- От друга страна, безспорната принципност може ли още веднъж да остави страната без кабинет?

- Само че ми се коства, че трети път народът много-много няма да елементарни. И това ще е проблем, тъй като и на президента Радев, и на всички партии им се желае да има държавно управление. Като почнем от самата партия Има Такъв Народ, за която не се знае при едни нови избори дали ще има също толкоз гласове, или по-малко. ГЕРБ не желае да има държавно управление, тъй като им се желае прожекторите за малко да се махнат от тях и да стартират да се пържат. Българска социалистическа партия желаят кабинет, тъй като изобщо не е ясно по какъв начин ще се нареждат при едни нови избори. Единствените, които биха желали нови избори с концепцията за реализиране на по-висок резултат, са " Демократична България ", само че и това ще е малко хазартно.

- Дали Слави още веднъж самичък ще предложи кабинета си, или ще търси самобитна коалиция?

- Не знам. Всичко зависи от това до каква степен ще устоят нервите на " Демократична България ", тъй като те са " гърмени зайци ". Както и на партията на Мая Манолова. Що се отнася до партията на Слави Трифонов, тя е склонна да прави от време на време по-резки придвижвания. Тук по-мъдрият е този, който би трябвало да се нагажда.

- Как ще коментирате хода с оповестяването на държавно управление на Николай Василев?

- За това има два прочита - единият е, че това е слаб ход. Защото Николай Василев несъмнено е съумял икономист, с управнически опит, само че, както виждате, в България се търси новото, а и " ИТН " съобщи, че това предлага. А другият вид е това да е било остроумен ход - че Има Такъв Народ демонстрираха отговорност, както се желае от тях по правилник, само че по-късно я трансферираха на други, най-малко малко да се поразмие, най-малко малко да се показа. Това стана като една игра, при която всеки споделяше: " Вие ще сте виновни, в случай че има нови избори ". Но по-скоро считам, че Има Такъв Народ пробваха да играят намерено - спечелили ли сме изборите, предлагаме кабинет. Хората чакаха ли от нас да предложим кабинет? Очакваха. Обаче това не бе разчетено добре. Беше разчетено като политически нарцисизъм, затова този модел би трябвало да се промени.

- Предишния път бяха поканени служебни министри в кабинета на Слави. Мислите ли, че е добър ход при нова настройка на кабинета да поканят още веднъж някои от тях?

- Да. Хората харесаха този длъжностен кабинет. Най-простичкото изложение на обстановката в България е, че Румен Радев победи Бойко Борисов. И напълно разумно обществото чака да има самобитно продължение на служебния кабинет, т.е. негови министри. Едно от преимуществата на кабинета на Слави Трифонов е, че той изглеждаше по-силен от кабинета на Румен Радев. Изглеждаше по-служебен от служебния кабинет. И доста хора си споделиха - за какво пък да би трябвало да има нов длъжностен кабинет? Мисля, че това бе неточност на Слави и надцениха поддръжката си.На мен идващият кабинет на Слави Трифонов ми наподобява като по-скоро експертен, с някаква стратегия с съществени цели. В идеалния случай, както е било преди, те би трябвало да договарят дълго, да създадат пътна карта, само че не виждам по какъв начин ще стане тъкмо по този начин. Не считам, че Слави Трифонов е най-диалогичният политически състезател на терена. Освен това представете си какъв разговор би трябвало да води -  " Демократична България " са няколко политически партии, " Изправи се! Ние идваме " са още по-няколко и по този метод разговорът би могъл да се изроди в безпределно говорене. Такъв възел не може да се разплете, той се разсича - т.е. казваш три целта, излизат трийсет и три. Патриотите и ГЕРБ го направиха сносно в по-миналия парламент. Те един месец преговаряха, ненапълно по немски пример. И след това патриотите си гонеха контрактуваните неща, караха се на ГЕРБ, извиваха им ръцете. Сега не знам дали ще стане по този начин, само че за жалост на реформаторските партии контрактуваните кабинети нормално са компромисни кабинети, които не могат да работят с кой знае какъв размах, което ще им връзва ръцете. Няма да е елементарно това ръководство, ще търси адхок поддръжка, т.е. ще разчита на плаващи болшинства. Това усилва цената на Движение за права и свободи, несъмнено. На Българска социалистическа партия също.

- Как стои ГЕРБ?

- ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да останат малко повече в политическа карантина. ГЕРБ ще желае ръководещите да се мъчат, а ГЕРБ да дава през два часа конференции и да ги бъзика.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР