Единодушно Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия

...
Единодушно Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия
Коментари Харесай

КС бетонира одържавяването на хазартния бизнес

Единодушно Конституционният съд е отклонил като неприемливо настояването на Висшия адвокатски съвет за анулация на разпореждания от Закона за хазарта, с които през февруари на процедура Искането е обвързвано с признатите през февруари разпореждания, с които на процедура лотарийните игри бяха оповестени за държавен монопол.

Адвокатурата оспорила новите разпореждания от закона за
хазарта, с които беше въведена възбрана различен с изключение на Българският състезателен тотализатор да провежда лотарийни игри. Тя счита, че в тази област не може да има държавен монопол, както и че има несъгласие с правото на свободна стопанска самодейност и нарушаване на обезпеченото от конституцията право на благосъстоятелност.

  " Изземването на стопанската активност на частноправни субекти и обезпечаването на опция за реализирането ѝ под формата и метода, очакван в измененията на закона за
хазарта, съставлява голословно тъпчене на Конституцията, което ощетява освен юридическите, само че и физическите лица, в това число спечелилите от лотарийни игри, проведени до този миг “, аргументира се адвокатурата.

Това дело в Конституционен съд бе на отчет на Атанас Семов.

Висшият адвокатски съвет получи през 2015 година с смяна в конституцията правото да сезира Конституционен съд, когато откри " противоконституционност на закон, с който се нарушават права и свободи на жителите ". 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР