Единият е държавният глава, а другият е наричан г-н председател

...
Единият е държавният глава, а другият е наричан г-н председател
Коментари Харесай

Румъния: Клаус Йоханис и Ливиу Драгня - дуелът на президентите

Единият е президентът, а другият е именуван " господин ръководител " /думата за президент и ръководител на румънски е една и съща/. От две години Клаус Йоханис - водачът на центристката десница, и Ливиу Драгня - мощният човек на ръководещата левица в Румъния, са на противоположни позиции по съвсем всички въпроси, до момента в който Букурещ се готви да поеме ротационното председателство на Европейски Съюз от 1 януари.

Провокативният Ливиу Драгня

Петдесет и шестгодишният Ливиу Драгня се виждаше министър председател след ясната победа на неговата Социалдемократическа партия (СДП) на парламентарните избори в края на 2016 година Но неговата упоритост бе възпряна от условна присъда за изборни измами, която не му разрешава да се стреми към сходна служба.

Макар че трябваше да се задоволи единствено с поста ръководител на Камарата на депутатите, Ливиу Драгня на процедура е диригентът на болшинството и показва своята власт като в профил двама министър председатели за интервал от седем месеца, преди да номинира през януари 2017 година Виорика Дънчила - " съвършената марионетка ", съгласно неговите критици.

От две години този строен мъж с прошарени мустаци усилва великодушните обещания към електората - главно от селските и бедните региони, на политическата групировка, правоприемник на комунистическата партия.

Но той концентрира напъните си главно върху намаляване на наказателното законодателство и ограничение на активността на националната антикорупционна прокуратура, казвайки, че желае " да постави завършек на злоупотребите, на които са станали жертва милиони румънци ".

Неговите съперници го подозират, че желае да оневини себе си, защото той е упрекнат по още две каузи, а по едното от тях получи през юни втората си присъда - наказване непоколебим затвор за корист със служебно състояние. Присъдата още не е влезнала в действие, тъй като тече обжалване. Отговорните европейски представители го укоряват, че подкопава напъните на антикорупционното правораздаване.

Г-н Драгня от този момент ускори нападките си по адрес на Европейски Съюз, като го упрекна, че " се намесва " във вътрешните каузи на страната - един суверенистки дискурс, който припомня на този на унгарския министър председател националист и реакционер Виктор Орбан.

Този поврат и все по-авторитарният жанр на този депутат от южната част на Румъния, който пое управлението на СДП през 2015 година, са оспорвани от някои критици в партията. " Драгня към този момент не е индивидът, който познавах: омаян е от власт, надменност и мислени страхове ", съобщи наскоро депутатът Марчел Чолаку.

Помпозният Клаус Йоханис

Избран за президент за всеобща изненада през 2014 година против претендент на СДП, 59-годишният Клаус Йоханис е наказан през цялото време на встъпването си в служба на бурно взаимно общуване с левицата, която той упреква в подкопаване на правовата страна.

Този мъж с внушителна фигура обича да показва суровост и съвестност, приписвана на немското малцинство, от което произлиза. Той размени спокойния живот на кмет на град Сибиу с " огромната политика ", като му лиши известно време да влезе в темп.

Описван в миналото като " въздържан и индиферентен ", той се отхвърли от сдържаността, с цел да опита да се опълчи на някои планове на СДП. През януари 2017 година той не се поколеба да излезе на улицата, с цел да отхвърли, дружно с хиляди протестиращи, първия опит на СДП да смекчи наказателния кодекс.

Оттогава Йоханис води окопна война, увеличавайки жалбите до Конституционния съд и отказвайки да назначи министри или прокурори, мечтани от парламентарното болшинство.

" Ще направя всичко, което зависи от мен, с цел да не се върне Румъния обратно що се отнася до независимостта на правосъдната система ", съобщи в средата на декември президентът. Той също по този начин подлага на критика " неподготвеността " на държавното управление предвид на ротационното председателство на Европейски Съюз.

Неговите последователи от време на време го укоряват, че е разрешил на СДП да надделее по значими закони, реагирайки късно или с незадоволителна увереност.

Социалдемократите го упрекват на собствен ред, че " блокира работата на държавното управление " и че " нарушава конституцията " и заплашиха неколкократно да го отстранят от служба.

Перспектива, която президентът отхвърля с усмивка, смятайки, че сходна стъпка единствено би нараснала възможностите му да завоюва втори мандат на президентските избори през декември 2019 година, на които той би могъл да се изправи против господин Драгня.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР