Единадесет катерачи бяха открити мъртви днес след изригването на вулкана

...
Единадесет катерачи бяха открити мъртви днес след изригването на вулкана
Коментари Харесай

Най-малко 11 загинали при изригване на вулкана Мерапи в Индонезия

Единадесет катерачи бяха открити мъртви през днешния ден след изригването на вулкана Мерапи в Индонезия, заяви представител на управляващите, представен от Ройтерс.

При починалите са открити трима оживели, а 12 души са в неопределеност, само че издирването им е краткотрайно прекратено от съображения за сигурност. По време на изригването на вулкана в региона е имало 75 туристи, сподели Джоди Харяван, представител на локалната издирвателен и избавителен екип.

Днес отново имаше известно изригване и търсенето беше прекратено, сподели представителят на спасителите. " Твърде рисково е, в случай че продължим да търсим в този момент ", добави той. По-рано през днешния ден от региона бяха евакуирани 49 алпинисти и доста от тях се лекуват от изгаряния, сподели още представителят.

" Имаше 26 души, които не са били евакуирани, намерихме 14, трима бяха открити живи, а единадесет - мъртви ", сподели на собствен ред Абдул Малик, началник на службата за търсене и избавяне в Паданг, представен от Франс прес.

Изригването на Мерапи на остров Суматра стартира в 14:54 ч. през вчерашния ден (07:54 ч. по Гринуич). Вулканът, висок 2891 метра, е избълвал пепел на височина до 3 км. Властите покачиха степента на паника до втората най-висока и не разрешиха на жителите да се доближават на по-малко от 3 км от кратера, съобщи Българска телеграфна агенция.

Видеозаписи демонстрираха голям облак от вулканична пепел в небето, а също покрити с пепел коли и пътища.

Спасителните екипи са работили през цялата нощ, с цел да оказват помощ на туристите да стигнат до безвредно място, оповестиха от Агенцията за запазване на естествените запаси на Западна Суматра.

Мерапи, чието име значи " огнена планина ", е най-активният вулкан на о. Суматра.

Индонезия се намира в зоната на така наречен " огнен пръстен " в Тихия океан и съгласно организацията по вулканологиява на нейна територия има 127 настоящи вулкана.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР