Един следобед в деня преди Деня на благодарността през 1971

...
Един следобед в деня преди Деня на благодарността през 1971
Коментари Харесай

Кой е Дан Купър и къде изчезна той?

Един следобяд в деня преди Деня на благодарността през 1971 година човек, наричащ себе си Дан Купър (медиите неправилно го назовават Д. Б. Купър), се качил на полет 305 от Портланд за Сиатъл. Той бил облечен с мрачен костюм и черна вратовръзка и разказан от хората като човек, наподобяващ на предприемач.

След като изхвърчал, отворил куфарчето, което носел и посочил на сащисаните стюардеси, че в него има бомба. Той отвлякъл самолета и наредил на водача да лети право към Сиатъл без прекъсване на междинните спирки. На Сиатълското летище изискал 200 хиляди $ в брой, четири парашута и храна за екипажа, преди да освободи всички пасажери.

След като настояванията му били задоволени, на борда останали единствено той, тримата водачи и един адютант. Машината изхвърчала в посока юг. След 45 минути полет Купър облякъл парашута, завързал чантата с парите към кръста си и скочил от самолета. Това станало някъде на север от град Портланд.

Когато самолетът се приземил, органите на реда разкрили на мястото, на което седял похитителят, два от парашутите и една черна вратовръзка.

Още откакто самолетът изхвърчал от Сиатъл, след него били изпратени хеликоптер и боен аероплан С-130. След скока на Купър от околните военни бази били мобилизирани повече от 1000 воника, както и полицията на няколко щата. Всички били ангажирани в претърсването на вероятната зона на приземяване на похитителя. Въпреки всички старания Дан Купър не бил открит на никое място.

Девет години по-късно, през 1980, младо момче – Брайан Инграм, разкрило три пакета с пари северно от Портланд. Те били заровени под тъничък пласт пясък. Серийните номера на банкнотите съвпадали с тези на откупа, даден на похитителя на полет 305. ФБР претърсили мястото, където били открити парите, само че не намерили нищо. Така се родила легендата за Дан Купър, а теориите кой е той и къде е отишъл не стопират да се появяват и през днешния ден.

Една от най-известните, в която държавното управление на Съединени американски щати желае да има вяра, е, че Купър е починал при скока или е умрял от мраз в безлюдните гори на север от Портланд.

Според друга Купър е някогашен боен, умел парашутист. Той се приземил сполучливо и по-късно се преместил да живее в някоя южна страна, която няма контракт за екстрадация със Съединени американски щати.

Друга доктрина счита, че Купър е подставено лице от личния състав на самолета и парите са разграничени сред екипажа. Въпреки че е малко евентуално, изключително след намирането на плика с парите през 1980 година, водачите дълго време били следени от американските управляващи.

Според някои теории Купър изгубил парите по време на скока и макар опитите да ги открие не съумял. Той се покрил някъде, планирайки идващия си удар.

Каквато и да е истината за похитителя, Дан Купър става част от известната просвета зад окена. За него има филми, книги и песни, радващи се на милиони фенове из целия свят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР