ЕДИН ПРИЗНАТ ТАЛАНТ ЧЕСТВА СВОЯ ЮБИЛЕЙ ДИМИТЪР КИРОВ – НА

...
ЕДИН ПРИЗНАТ ТАЛАНТ ЧЕСТВА СВОЯ ЮБИЛЕЙ ДИМИТЪР КИРОВ – НА
Коментари Харесай

Композиторът Димитър Киров на 50 години

ЕДИН ПРИЗНАТ ТАЛАНТ ЧЕСТВА СВОЯ ЮБИЛЕЙ ДИМИТЪР КИРОВ – НА 50

Димитър Киров е роден в София през 1972 година в семейство на родители интелектуалци. Баща му е доктор – професор, а майка му икономист. Има приключени две висши образования – инженерна химия и право. Става публично прочут обаче най-вече със своето занимание – музиката. Учи пиано при педагога Надежда Даскалова в школата на ЦДНА, която му дава солидни музикално знания, както в региона на теорията на музиката, по този начин и в пианистичната техниката, които по-късно стават база за изявата му като композитор с над 150 опуса в разнообразни жанрове на музиката – симфонична, балетна, песенно творчество, забавно-симфонична музика и други Негови произведения са изпълнявани от оркестрите на: Софийската филхармония с диригент Предраг Госта – САЩ; Оркестър „ Симфониета „ София “ с диригент Христо Павлов; Младежката филхармония – Бургас, с диригент Левон Манукян; Симфонично–оперетнодружество „ МаестроГ. Атанасов “, гр. Пазарджик, с диригент Григор Паликаров; Академичен симфоничен оркестър на Държавната музикална академия с диригент Ивайло Кринчев и други

НаНационалния конкурс за детска песен„ Сладкопойначучулига “ негови детски песни печелят първи награди. Това са песните – „ Принцеса пролет “ (аранжимент Руслан Карагьозов) – 1-во място за музика, текст и оркестровка. Същата ария печели и премията на името на основателя на състезанието Иван Панталеев (2007); На същия конкурс, само че през 2010 година песента му „ Жмичка “ печели още веднъж 1-во място. Друга негова детска ария „ Вълшебен летен ден “ е една от най-обичаните и пети от деца детски песни в последните години.

На Конкурса за поп и рок музика „ Златен кестен “, гр. Петрич, през 2012 година, неговата ария „ Спри до мен “ печели специфичната премия на журито. За написването на „ Химн на Пирогов “ по случай 100 година от рождението на великия хирург, Димитър Киров получава специфичен документ на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване и незабавна медицина „ Н. И. Пирогов ”.

Композиторът има изнесени 3 независими авторски концерта – един дарителски – „ Магията на любовта “, в Зала 1 на НДК с, оркестъра на Държавния музикален спектакъл с диригент Христо Христов – набрал средства за реновирането на здания, в които се настаняват деца лишени от родителска грижа; вторият концерт „ Коледен подарък “ е с Академичен симфоничен оркестър на Държавната музикална академия с диригент Ивайло Кринчев; и третия – изнесен пред делегатите на 16-тата Международна конференция на Балканската академия на науките и културата с диригент Христо Христов.

Отношението на Димитър Киров към музиката не се показва единствено посредством композиране на такава. На музиката той посвещава и две доста забавни книги. Едната е озаглавена „ Музиката, която лекува – музикотерапия “ (2004). Този труд е рецензиран, а рецензията поместена при започване на книгата от проф. Лилян Ганчев от Института за метафизичен проучвания при Българска академия на науките и основен редактор на списание „ Психологически конгрес “. В нея се написа: „ Малко са книгите, които на стотина страници съумяват да завладеят читателя с благосъстоянието на обстоятелствата и техния бездънен разбор. Нейният създател е очевидно скромен, само че в това време реализира висока осведоменост на ревюто, наред с педагогичен структурираните познания за такава забавна област на психотерапията, като музикотерапията. Прочитайки „ Музиката, която лекува “ на един мирис, останах удовлетворен от изящния жанр и научната почтеност, само че в това време неудовлетворен: удоволствието от четенето на монографията бе малко – текстът бързо свърши. Може би Димитър Киров ще издаде по-обширен труд на същата тематика “. Втората му книга за музиката е озаглавена „ През погледа на един музикант – педагогичен, психически и нравствени проблеми на музиката “ (2017). Това е един огромен труд от над 500 стр., в които създателят излага своите визии и персонално отношение към това изкуство. В началото на книгата са поместени мнения за създателя и неговото творчество на редица известни български диригенти и композитори и изкуствоведи, като тези на Ивайло Кринчев, Христо Павлов, Христо Христов, Юли Дамянов, Руслан Карагьозов, Ана Александрова, Предраг Госта, акад. Виктор Владимирович Ванслов и други Всички те в своите оценки за създателя и книгата му споделят вижданията си и единомислието, че Димитър Киров е един неоспорим български гений. За илюстрация поместваме един от тези мнения за него – този на диригента проф. доктор Ивайло Кринчев “: „ През 1994 година имах удоволствието да се приготвя и ръководя концерт, напълно от творби на доста младия тогава, едвам 22 година композитор Димитър Киров. Този концерт беше сбъднат от Академичен симфоничен оркестър на Държавната музикална академия „ Панчо Владигеров “. Програмата включваше 2 творби от най-мащабните музикални форми – „ Симфония № 1 “; „ Концерт за пиано и оркестър “ и две новелети „ Мемори “ и „ Андромеда “. Изключително усещане още тогава правеше неподправената мелодична инвенция и естествения нюх за боравене с музикалните форми от Димитър Киров, които бяха оценени по достолепие, както от сътрудниците от състава, по този начин и от публиката. В развиването си през годините той твари в огромно жанрово разнообразия – поп песни, песни за деца и възрастни, кино музика, по този начин и в музикално-сценичната форма – Танцова драма „ Албена “.

За извънредно музикално творчество през 2016 година Димитър Киров е почетен с почетното познание Доктор хонорис идея за музика на Балканската академия на науките и културата.

Казаното за музикалното творчество на Димитър Киров в тази публикация е прекомерно незадоволително, малко. То би трябвало да се слуша и изживее и тогава човек ще бъде и музикално обогатен и душевно облагороден.

Димитър Киров, като инженер химик.

И тук, в тази област на науката и практиката, както и в музиката, Димитър Киров е правилен на своя проучвателен и в същото време прагматичен нюх към новото и прогресивното. Той е освен наблюдаващ на достигнатото, само че е и негов агитатор, при поднасянето му, като знание, освен за експертите, само че и към елементарния четец. В региона на органичната химия той разгласява в редица научни списания научни публикации, като: „ Артезин “ – български инсектицид против Trips Tabbaci “ (сп. Агробизнесът, бр. 3, 2014 г); „ Ново българско средство против вредители па рози и карамфили “ (сп. „ Зелен парадайс “, бр. 221, 2014 г.); „ Български академик е разкрил растение, което ще избави човечеството от апетит “ (сп. „ Агробизнесът “, бр. 11, 2014 г.); „ Оригинален български инсектицид против паяжинообразуващия акар (tetranichus urtice) по фасула “ (сп. „ Агроном “, бр. 3, 2014 г.); Розата – царицата на цветята – да я опазим от вредители (сп. Агробизнесът, бр. 8, 2015 г.); „ Краставицата – плод, зарзават и лек “ (сп. „ Агробизнесът “, бр. 1, 2016 г.);

Димитър Киров като правист.

В тази област на знанието Димитър Киров е написал 3 книги: „ Човекът и животните “ (2010) – над 300 стр. книгата е отдадена на субективното право на животните и на някои психически, социологически и правни аспекти свързани с тях. За книгата има написан и оповестен в нея отзвук на проф. доктор Тенчо Колев, тогава декан на Юридическия факултет при Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Ето един абзац от текста на казаното от него за книгата: „ Книгата има монографичен темперамент, написана е увлекателно и разбираемо за читателя, а при прочита й се открива почерка на създател, по едно и също време откривател, разказвач и популяризатор, условия, които ще задоволят вероятно усета на всеки ученолюбив четец. “; Другата книга, която сервира Димитър Киров е озаглавена „ Човешкият фактор в организацията, управлението и ръководството на труда “, също над 300 стр. В началото на тази книга е поместен отзива на известния български академик проф. доктор Илия Христов, д.б.л., в който четем: „ Авторът на книгата превзема вниманието и ентусиазма на мислещия четец с неподправена искреност, с необикновено необятна осведоменост и с логическа изчерпателност при разглеждане на тези съществени проблеми на всяко общество. Вълнението на създателя, подбудено от тези проблеми у нас и в света, е съчетано с обширни и задълбочени познания в логиката на психиката, физиологията, биофизиката, биохимията, социологията, стопанската система, етиката и юридическото право. Разумът и доброжелателността на създателя са водещи фактори при написването на книгата “.; Третата книга на създателя в региона на правото е озаглавена „ Увод в юридическата логика на психиката “ – над 400 стр. Трудът стартира с отзвук поместен в нея от проф. доктор Роза Димитрова – правист. Книгата е отдадена на учащите се в стратегиите по юридическа логика на психиката експерти, като пособие в тяхната просветителна подготовка. Ето и един къс отзвук от текста на отзива на проф. Роза Димитрова за нея: „ Представеният труд е съществено постижение при проучване на връзките и взаимоотношението на два независими клона на човешкото знание – правото и логиката на психиката. Авторът си е сложил за цел да даде знания предопределени за адвокати и психолози, специализиращи юридическа логика на психиката. Разгледаните в нея надълбоко професионални въпроси са оценени задълбочено и изложени на един понятен за читателя език. Похвален е замисъла на създателя да изложи въпреки и в един „ пролог “, комплицираните проблеми, с които се занимава юридическата логика на психиката и да внесе изясненост и порядък в тяхното осмисляне и потребление в практиката на правото “.

В последните години 12 година Димитър Киров работи като правист и се занимава с проблемите свързани в региона на убежището и закрилата на децата.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР