Няма дупка в бюджета на образованието. Това, което заложихме като

...
Няма дупка в бюджета на образованието. Това, което заложихме като
Коментари Харесай

Министърът на образованието: Няма дупка в бюджета

" Няма дупка в бюджета на образованието. Това, което заложихме като нарастване на заплатите на преподавателите, на откривателите и специалистите във висшите учебни заведения в смяната на Закона за висшето обучение от 13 март, са средства, които са отвън бюджета, който е гласуван за 2024 година ".

Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков. „ Ние още след гласуването на тези промени, тъй като имахме едномесечен период да подготвим подзаконовите нормативни документи и съответните постановления, направихме плановете взаимно с университетите, подготвихме постановления на Министерски съвет, тъй че заплатата на най-ниската академична служба, обвързана със междинната брутна заплата за предходната година – 125% от нея да бъде 2516 лева и надлежно да се обвържат заплатите на специалистите и експертите с висше и приблизително обучение отново с брутната работна заплата за предходната година ", изясни Цоков.

Просветният министър добави, че от Министерство на финансите не са получили финансова аргументация. „ Следващото държавно управление – служебното, в което вземам участие, ние още веднъж отправихме това писмо с искане на финансова аргументация и преди една седмица успяхме да създадем среща с финансовата министърка, на която разбрахме, че в бюджета няма и нужните средства, с цел да могат да бъдат ориентирани непосредствено тези пари към образованието ", посочи той и добави, че точно по тази причина е подхваната стъпката да се обезпечат парите, които са заложени в бюджета – 39 млн. лева, да се разпределят оптимално бързо сред университетите за минимална работна заплата на асистентите от 1 януари на 2100 лева

Цоков разясни, че измененията в закона и неналичието на тези пари са за смяна на заплатите от 1 април 2024 година „ Търсим опция за преструктуриране на бюджета, тъй че тези средства за бъдат обезпечени оптимално бързо ", акцентира той.

Служебният министър на образованието добави, че през днешния ден ще има Съвет на ректорите, на което следва да бъде взето решение дали ще има митинги. „ Очакваме някаква поддръжка във връзка с това, което вършим взаимно ", съобщи той и означи, че през тези месеци МОН работи взаимно със синдикатите и със Съвета на ректорите.

Цоков обърна внимание, че митингите на синдикатите ще бъдат пред Министерство на финансите, а не пред МОН. „ Те не са отправени към нас. Ние тръгнахме и направихме първата стъпка по повод увеличението на заплатите и осъществяването на измененията в Закона за висшето обучение ", сподели още той.

Просветният министър разяснява и идните държавни зрелостни изпити. „ Около 13 хиляди сътрудници ще бъдат квестори. 50 200 зрелостници ще се явят на матурата. Шестима ще се явят за повишение на изпит за матура като повишителен изпит за повишение на оценката, петима от ще си покачат оценката вероятно на матурата по БЕЛ, а един по профилирана подготовка по математика ", изясни Цоков.

Министърът означи, че събитието на Гугъл в София е значимо, тъй като демонстрира съдействието на българските просвета и обучение с един от водещите софтуерни колоси в света. По думите му, това, че Гугъл оказва поддръжка на новата българска просвета – един милион $ подаяние във връзка с стипендии за надарени откриватели и докторантури, е един доста значим жест за развиването на българската просвета. „ На базата на тези средства ще могат надарени български деца да останат в България, да изследват, дружно с това да ползват в практиката, и да станат водещи учени, откриватели или предприемачи през идващите години в България ", сподели просветителният министър.

Цоков добави, че страната още със основаването на института е определила над 100 млн. лева, които да бъдат вложени в него. „ За първите две години няколко десетки милиона лв. са вложени от страната в INSAIT, тъй че поддръжката на страната е значима, само че INSAIT като институт демонстрираха, че не разчитат единствено на средствата от страната, а търсят всяка опция да се свържат с най-хубавите компании в света в региона на ИИ ", уточни той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР