Един от въпросите, около които учените не успяват да се

...
Един от въпросите, около които учените не успяват да се
Коментари Харесай

Учените се хванаха за гушите: климатът уморил динозаврите

Един от въпросите, към които учените не съумяват да се обединят към едно мнение, е за повода, довела до изгубването на динозаврите от планетата ни преди милиони години.

В началото на месец март в списанието " Сайънс " бе оповестена публикация за последното умозаключение на учените. И то бе, че конфликт на метеорит със Земята на мексиканския полуостров Юкатан е предизвикал всеобщо измиране на типове. Астероидът е блъснал Земята с 1 милиард пъти пъти по-голяма мощност, в сравнение с тази на атомната бомба над Хирошима.

Сега обаче учени от Щвейцария, Съединени американски щати и Германия не споделят мнението на своите сътрудници. Или по-точно, споделят го частично. Според новото проучване съществени климатични промени, а не метеоритът, са основната причина за изгубването на динозаврите, птици птерозаври и други огромни влечуги.

Резултатите са въз основата на климатични, геоложки и палеонтоложки данни при сондажни работи по поречието на река Брейзос в Тексас.

Още преди метеоритът да се удари в Земята, на нея са почнали огромни климатични промени. Космическото тяло единствено е асъдействало за климатичните катаклизми на планетата ни, настояват специалистите. С други думи - смяната в климата е почнала унищожаването на динозаврите, а метеоритът единствено ги е довършил.

Големите климатични промени, включително рисково стопляне и мраз, комбинирани с промени на морското равнище, са почнали 1 милион години преди конфликта с метеорита.

Климатичните промени евентуално са провокирани от вулканичната активност в Декан трапс на територията на днешна Индия.

Михаел Праус от Свободния университет в Берлин е един от участниците в изследователския екип. Според него човечеството е способно да преживее климатичен стрес, като този провокирал измирането на динозаврите.

" Човечеството има разсъдък и може да се приспособи към климатичните промени. Но би трябвало в точния момент да се вземат съответни ограничения за пригаждане, с цел да не стане късно ", съобщи Праус, представен от Агенция Юнайтед прес интеренешънъл.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР