Един от важните въпроси, които някак си остават на втори

...
Един от важните въпроси, които някак си остават на втори
Коментари Харесай

Разрешение за извършване на дейности на свободна практика на чужденец

Един от значимите въпроси, които някак си остават на втори проект в общественото пространство, е по какъв начин е организиран въпросът с разрешението за достъп до пазара на труда на жителите от трети страни, които упражняват действия на свободна процедура.

Всъщност всички сме чували за така наречен свободни специалности, които се упражняват от хората без да имат трудов контракт. Тези специалности са изчерпателно изброени в българското законодателство, като най-популярни измежду тях са експерт-счетоводителите, инспекторите, юристите, нотариусите, частните правосъдни реализатори, преводачите, архитектите, инженерите, дейците на културата, образованието, изкуството и науката, застрахователните сътрудници и други физически лица.

Кога чужденците имат право на сезонна работа в България

Общото сред тези физически лица е, че с цел да упражняват тази свободна специалност, следва по едно и също време да реализират за своя сметка професионална действия, да не са регистрирани като еднолични търговци и да се самоосигуряват.

Реално „ Дейност на свободна процедура " е всяка стопанска активност, реализирана в персонално качество, без ангажимент към шеф като се изключи комерсиалната активност по законоустановения ред. Какви са особеностите за приемане на позволение на чужденците от трети страни да упражняват такава активност в България, дава отговор Тодор Капитанов.
 istock istock
Разрешението за осъществяване на активност на свободна процедура се издава от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта след показване на подробен проект за дейността за периода на разрешението.Този проект е обвързващ за жителя на третата страна, като не се позволява за периода на в началото издаденото позволение за осъществяване на активност на свободна процедура да се прави смяна в предмета на осъществяваната активност. Въз основа на разрешението на изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта, Министерството на вътрешните работи издава позволение за дълготрайно престояване или виза за дълготрайно престояване в страната.

Разрешението се издава по пример, одобрен от министъра на труда и обществената политика в 30-дневен период след приключване на периода за издаване на документално решение за достъп до пазара на труда от изпълнителния шеф на Агенцията по заетостта.

За издаване на разрешението за осъществяване на активност на свободна процедура, сходно на разрешението за работа, е належащо жителят на третата страна да има профилирани познания, умения и професионален опит, нужни за съответната служба.
Срокът, за който се издава разрешението е една година, като той може да бъде продължаван.

След приемане на позволение, жителите на трета страна се употребяват с някои права наедно с българските жители. Тези права са избрани от закона според от притежаваното позволение. Такива права да вземем за пример са достъп до информация за оповестени свободни работни места, условия на труд, в това число във връзка с възнаграждение, работното време и почивки, преустановяване на трудовото правно отношение, минимална възраст за започване на работа, присъединяване в груповото трудово договаряне, сигурност и здраве при работа и други

Справка:
член 44-49 от Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР