Един от средните по големина средиземноморски петролни терминали на Турция

...
Един от средните по големина средиземноморски петролни терминали на Турция
Коментари Харесай

Турски терминал отказа руски петрол

Един от междинните по величина средиземноморски петролни терминали на Турция – терминалът „ Дьортьол “ (Dortyol) – към този момент няма да приема съветски импорт след получените рекордни размери предходната година, поради засилен напън от наказания от страна на Съединени американски щати, оповестява Ройтерс.

Турция се трансформира в един от най-големите вносители на съветски недопечен нефт и горива от 2022 година, откакто Западът наложи наказания на Москва за нахлуването в Украйна. Русия отговори, като пренасочи петрола от Европа и Съединени американски щати към Азия, Турция и Африка, припомня организацията.

Global Terminal Services (GTS), която ръководи терминала в югоизточната провинция Хатай в Турция, съобщи, че е споделила на клиентите си, че към този момент няма да приема никакви артикули от Русия.

„ GTS реши да прекъсне всички вероятни връзки с съветски нефт и надлежно заявява на клиентите си в края на февруари 2024 година, че даже и да няма нарушаване на закони, разпореждания или наказания, няма да одобри никакви артикули с съветски генезис или артикули, заредени от Руските пристанища, като спомагателна мярка към настоящите санкционни правила “, показаха от GTS пред Ройтерс.

В изказването също по този начин се споделя, че всички предходни интервенции са били в цялостно сходство със глобите, в това число наложения от Г-7 ценови тавана от 60 $ за барел за съветския нефт.

Заплахата на Съединени американски щати да наложи наказания на финансовите компании, които вършат бизнес с Русия, към този момент охлади турско-руската търговия, нарушавайки или забавяйки някои заплащания както за вносния нефт, по този начин и за турския експорт.

Терминалът на GTS, посредством който внася, изнася и съхранява горива и недопечен нефт, е получил 11,74 милиона барела съветски недопечен нефт и гориво предходната година, демонстрират данни от компанията за разбор на корабоплаването Kpler.

Той се трансформира в седмия максимален терминал за импорт в Турция по размер, откакто през 2021 година заемаше десето място. Неговият импорт на съветски недопечен нефт и горива през 2023 година беше към седем пъти по-висок от общия размер, получен от всички източници през 2021 година, последната цялостна година преди началото на рускта инвазия в Украйна.

Износът от терминала също означи скок през 2023 година, като се усили съвсем пет пъти по отношение на 2021 година до към 24,7 милиона барела, демонстрират данните на Kpler.

Последният танкер, разтоварен в Дьортьол, дойде на 19 февруари, доставяйки 511 хиляди барела дизелов товар от съветското балтийско пристанище Приморск, демонстрират още данните на Kpler.

GTS сподели, че към момента ще приема съветски товари, които са били номинирани преди възбраната да влезе в действие в края на февруари.

Обичайните дестинации за нефт, изнасян от Дьортьол, включват гръцките пристанища Коринт, Елефсис и Солун и северозападните европейски центрове за търговия, пречистване и предпазване на нефт Ротердам и Антверпен.

Ройтерс припомня, че Анкара се опълчва на западните наказания против Москва, макар че подлага на критика нахлуването на Русия в Украйна преди две години. Турция съумява да поддържа тесни връзки както с Москва, по този начин и с Киев по време на съветската инвазия в Украйна.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР