Десетки варненци посрещнаха вчера – 1 май, най-новата православна придобивка

...
Десетки варненци посрещнаха вчера – 1 май, най-новата православна придобивка
Коментари Харесай

Варна се обогати с нова икона

Десетки варненци посрещнаха през вчерашния ден – 1 май, най-новата православна облага на морския град - икона на Пресвета Богородица " Скоропослушница " - копие на чудотворната икона в манастира Дохиар на Атон, видя кореспондент на Varna24.bg .

Миряни и свещеници минаха с нея в литийно шествие от градинката " Севастопол “ до храм " Св. Архангел Михаил “ на ул. " 27 юли “, където бе отслужен признателен молебен.

Иконата е известна с това, че бързо чува молитвите, по тази причина и била наречена " Скоропослушница ". Пред нея всеки може да се помоли за здраве, при проблеми, обезсърчение, за зачеване и раждане на крепко дете и други случаи.

Свидетелство на иконом Георги Стоименов – ръководител на Църковното настоятелство при храм " Св. Архангел Михаил “ в гр. Варна за чудното идване на иконата на Пресвета Богородица " Скоропослушница " в нашия град: " Преди няколко месеца взехме решение за храм " Св. Архангел Михаил " да се направи копие на чудотворна икона, което да стои тук, в храма, за молитвена помощ на християните. Започнахме да обмисляме коя да бъде иконата. Първото предложение беше за чудотворната икона на св. Мина от Обрадовския манастир, само че след това аз взех решение, че ще бъде иконата на Св. Богородица " Скоропослушница " от манастира Дохиар на Света Гора.

Вариантите да се направи копие на тази чудотворна икона, са два: първият е да се изпише на Света Гора от светогорски монаси, да се остави в манастира, където е истинската икона – в тази ситуация в манастира Дохиар, където е и оригиналът на иконата, който е стенна живопис, да се освети, да се служи света Литургия и по този начин след това иконата да се донесе тук, в храма, за който е избрана. Вторият вид е иконата да се изпише в България от локален иконописец, да се изпрати на Света Гора, да се освети  в манастира при истинската икона и по този начин да се върне в храма, за който е предопределена.

Ние взехме решение да изберем втория вид, тъй като за нас той беше по-възможен да се случи. Затова започнахме да търсим иконописец, който тук да изпише иконата. Трябваше също да изберем и облик, който да послужи за пример, тъй като има най-различни копия на тази икона. Подбрахме един облик, който ми хареса доста по какъв начин е изпълнен, и продължихме да търсим кой ще го изпише.

Тогава видях че в Историческия парк до с. Неофит Рилски вършат галерия на атонски икони. Тя продължава до края на м. април. Разбрах, че изложбата включва и икона на св. Богородица " Скоропослушница ". Свързах се с Историческия парк и им споделих, че желаеме да създадем копие за нашия храм на една от иконите, които са в изложбата, и попитах дали може да отидем с иконописеца, с цел да я  забележим по какъв начин наподобява. И тогава те споделиха: " Разбира се че може, само че знаете ли, ние ще ви подарим тази икона за вашия храм ". А икона е тъкмо същият облик, който ние бяхме избрали.

Впоследствие разбрахме, че съборният храм на манастира Дохиар, в който се намира чудотворната " Скоропослушница ", е отдаден на светите Архангели. Така, с Божието благословение, с благословението на Божията майка и с благословението на светите Архангели, получихме тази икона за нашия храм, за подсилване на нашата религия и популярност на Бога и на Неговата Пресвета Майка!

Дай Боже, по молитвите на Пресвета Богородица " Скоропослушница ", на всеки, който пристигна тук и се помоли откровено пред Нейния облик, Тя да помогне, като отговори бързо на неговите потребности. Амин! "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР