Един от проблемите, които новият Столичен общински съвет (СОС) наследи

...
Един от проблемите, които новият Столичен общински съвет (СОС) наследи
Коментари Харесай

Д-р Румен Велев: Новият общински съвет трябва да реши казуса Шейново съобразно закона

Един от проблемите, които новият Столичен общински съвет (СОС) наследи от предходния, е въпросът със скандалния опит да бъде отхвърлен досегашният шеф на акушеро-гинекологичната болница " Шейново " посредством операция на конкурсната процедура по Закона за обществените предприятия. Решението на този проблем ще е и индикатор до каква степен новият СОС ще съблюдава закона и ще назначава с кардинални претекстове на база на потвърден професионализъм или ще продължи практиката на обзавеждане с партийна и лобистка номенклатура. Въпреки че доктор Велев се яви на конкурс като единствен претендент и го устоя, предходният СОС взе решение да назначи краткотрайно за шест месеца на директорския пост доктор Таня Андреева, някогашен здравен министър в държавното управление на Пламен Орешарски и някогашен народен представител от " Коалиция за България ". Парадоксът е, че доктор Андреева не е кандидатствала в състезанието за изпълнителен шеф. Д-р Велев апелира както решението, по този начин и опитите да бъде вписана доктор Андреева като шеф на болничното заведение. Последва серия от ответни дейности, поредност от каузи и в последна сметка въпросът остана провесен. Д-р Велев сега продължава да оглавява болница " Шейново " в очакване новият СОС да одобри законосъобразно решение. Оказва се, че доктор Таня Андреева е напуснала болничното заведение през септември, откакто повече от 4 месеца след началото на абсурда беше в разнообразни отпуски и болнични. Разговаряме с доктор Велев за това какво чака от проблема и по какъв начин би трябвало да се развива Втора САГБАЛ " Шейново ". Интервюто е част от новото здравно приложение на " Капитал ", което следва да излезе при започване на декември. В него ще можете да прочетете и текста на адв. Величка Костадинова " Казусът " Шейново ", или по какъв начин се избират органите на ръководство на обществените предприятия - лечебни заведения ", който преглежда въпроса за назначенията, контрола и проблемите в нормативната уредба и правосъдната процедура по тематиката. Д-р Велев, натрупаха се доста събития, човек мъчно се ориентира към този момент в проблема към директорския пост в " Шейново "?
Да стартираме изначало тогава. В края на декември в осъществяване на Закона за обществените предприятия Столичната община разгласи конкурс за шефове на общинските лечебни заведения и за членове на препоръките на шефовете. Тези два състезанието са разнообразни, тъй като условията към претендентите са разнообразни, и надлежно те се организираха по обособени процедури и друго време, въпреки и пред една и съща комисия.

Аз бях единствен претендент в състезанието за шеф на " Шейново ". За членове на борда на шефовете се явиха четирима претенденти, които се конкурираха за две места - доктор Пламен Димов и адв. Даниела Шиклева, които бяха в предходния съвет и ги преизбраха, както и доктор Таня Андреева и още един външен претендент, който не беше класиран. Документите за двата състезанието се подаваха поотделно в границите на разнообразни процедури, а изпитът беше извършен през май в три кръга.
Реклама
Аз сполучливо устоях конкурсния изпит за шеф, само че на 27 юли т.г. на последното си съвещание от лятната сесия изненадващо СОС одобри решение, с което сподели, че аз не съм определен за изпълнителен шеф. Без да се показват някакви претекстове, за краткотрайно изпълняващ длъжността шеф за период от шест месеца е определена доктор Таня Андреева, която, както споделих, не е кандидатствала за тази позиция.

Това беше доста изненадващо за мен, защото аз бях единствен претендент и съм издържал сполучливо състезанието. Официалната оценка, която ми е сложена, е 5.25, само че след това се разбра, че тя е фалшифицирана. Всъщност оценката е била по-висока, само че по този начин или другояче и тази оценка от 5.25 е задоволителна, с цел да бъда определен за шеф, защото условието е оценката да е над 4.50.

Подадох тъжба до регионалния шеф госпожа Вяра Тодева, която анулира решението на СОС като непозволено и го върна в СОС с рекомендации да бъде преразгледано. Едновременно с това подадох тъжба и пред Административен съд - София-град (АССГ), с която желаех да се анулира решението на СОС, защото бе признато в жестоко и невиждано нарушаване на законовите правила.

С друга тъжба пред Софийския градски съд (СГС) желаех прекъсване на вписването на доктор Андреева като краткотраен изпълнителен шеф в Агенцията по вписванията. Съдът почете моите причини и спря вписването, заради което аз не преставам да извършвам функционалностите си като шеф.
Реклама
Последва лятната почивка, а на 14 септември се организира последното съвещание на предходния СОС, на което тематиката още веднъж бе сложена. Поради това, че въпросът стана обществен, преди съвещанието аз бях извикан в СОС да бъда изслушан от здравната комисия. Очаквах на това чуване да се изяснят обстоятелствата, само че това не се случи. На процедура освен не бях изслушан, а бях вкаран в неправилен спор с ръководителя на здравната комисия доктор Антон Койчев, който ме обвиняваше, че " се впивам " в поста шеф на болничното заведение, вместо просто да се откажа.

Така и не получих отговор на въпроса за какво, откакто съм единствен претендент и съм издържал състезанието, не съм назначен, а се назначава доктор Андреева. Не получих нито протоколите от извършения формален конкурс, нито протоколите от оценките по него, които желаех по реда на Закона за достъпа до социална информация. Смятам, че е имам право да ги получа и в качеството си на претендент, само че до ден сегашен не съм получил нищо.
Втора САГБАЛ " Шейново ", постройка Фотограф: Цветелина Белутова
Така на съвещанието на СОС от 14 септември бяха признати две нови решения. Едното е за преизбиране на двамата членове на съвета на шефовете след сполучливо положен конкурс. С другото решение назначиха доктор Таня Андреева за краткотрайно изпълняващ длъжността за 6 месеца до осъществяване на конкурс. Аз още веднъж не бях класиран за изпълнителен шеф и по този начин състезанието действително остана недовършен, той в действителност и все още не е завършил.
Какви учредения за отстраняването ви бяха посочени?
Решения от инспекция на медицинския одит по отношение на разменените бебета, както и едно анонимно писмо до общината за нередности в болница " Шейново ", в което се излагат изказвания, че има огромно текучество на фрагменти, че заплатите на личния състав са доста ниски, че съм назначил основна акушерка не от болничното заведение, а извън и така нататък Общо взето, все неща, които елементарно могат да бъдат тествани, потвърдени и обяснени. Тук е значимо да отбележа, че имахме доста щателна, цялостна инспекция от самата община, която завърши при започване на септември. Не бяха открити нарушавания. Мисля, че това ясно потвърждава, че болничното заведение се ръководи добре, и опровергава изказванията за " съществени нарушавания ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР