Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният

...
Един от най-великите български борци чества днес своята 70-годишнина. Личният
Коментари Харесай

Исмаил Абилов – „Човекът туш“ чества кръгла годишнина днес

Един от най-великите български борци празнува през днешния ден своята 70-годишнина. Личният му празник е мотив да си напомним кариерата на този популярен наш състезател. Във визитката му блестят олимпийско злато от Москва 1980 и пето място на предходната олимпиада в Монреал. Световен вицешампион от Истанбул 1974 и Минск 1975, с бронз от шампионата на планетата в Техеран 1983. Злато на европейските в Лудвигсхафен 1975, в Бурса 1977 и в Превидза 1980, плюс сребро на континенталния шампионат в Ленинград 1976. В международната борцова история Исмаил Абилов е прочут с прозвището „ Човекът туш “. На олимпиадата в Москва записва шест следващи победи, пет от които – в това число и на финала - с туш. Това е неповторим връх в битката. Титлата е подпечатана след безапелационна победа над сегашния международен първенец в кат. 82 кг - унгарецът Ищван Ковач. Тогавашният хегемон на планетата е туширан от българина единствено за 108 секунди!
В Москва този стоманен мъж от Варненския край стъпва на Олимп и сбъдва фантазията на живота си в своето последно огромно съревнование. Неговата статистика в историята на игрите е зашеметяваща: 2 олимпиади, 11 битки, 8 туша и единствено 2 загуби… Наистина малко на брой са тези, които могат да се похвалят с сходни резултати.

Три години преди да стане олимпийски първенец, Исмаил Абилов е отписан за огромната битка. Известни имена в медицината не дават вяра да възвърне изцяло контузената си ръка и въобще да си служи с нея. Поличбата е жестока, само че той я побеждава с невероятна воля, мощ и неотстъпчивост, с помощта на които стига даже до олимпийския връх с неповторима поредност от тушове. Триумф, който го подрежда измежду най-големите в международната битка.
Българският олимпийски комитет честити кръглата годишнина на Исмаил Абилов и му желае здраве, мощ и дългоденствие.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР