Треньорът на Гьозтепе и бивш такъв на Левски Станимир Стоилов

...
Треньорът на Гьозтепе и бивш такъв на Левски Станимир Стоилов
Коментари Харесай

Мъри: Дано не се наложи миналото отново да спасява фалиралото настояще на Левски

Треньорът на Гьозтепе и някогашен подобен на Левски Станимир Стоилов даде изявление за Gong.bg. Днес публикуваме втората част от него, в която Мъри приказва за обичания си клуб. Той показа съжалява ли за напускането си, минало ли е за клуба, както се изрази Наско Сираков. Специалистът приказва за контракта за ръководство, който имаше спонсорът, за какво не се състоя конференцията, на която трябваше да се разгласят по какъв начин са насъбрани задълженията на " сините " през годините, съдружие " Левски на левскарите " и може ли публиката още веднъж да се сплоти.

Измина малко повече от година, откогато си тръгнахте от Левски. Има ли е моменти през това време, в които да съжалявате за това ваше решение?

- Винаги съм съжалявал, когато съм напускал Левски или съм бил уволняван. Левски е клубът на моето сърце. За мен най-важното, когато съм работил там, е било Левски да е добре. Има някакво страдание, само че не скърбя поради решението, което взех и аргументите, заради които го взех. Аз постоянно съм имал единствено една страна - футболната истина. Не желаех да заблуждавам и неистина хората. Аз се върнах в Левски поради последователите и поради това, че клубът беше банкрутирал. Вече нямаше къде по-надолу. Намерих една пустота, която трябваше да се трансформира най-малко в оазис. Заради това се върнах. Благодарение най-много на последователите, които повярваха в нашата задача, на спонсора, на футболистите и на нас като треньори, успяхме да докараме нещата то това, което се старахме.

Клуб на 110 години не можеше да наподобява банкрутирал в трите посоки - морално, спортно-технически и финансово. Основната причина беше тази - последователите и банкрутиралия клуб, който имахме.

В едно изявление неотдавна казахте, че не желаете да работите със спуснати спонсори и ръководители. Доста хора очевидно не схванаха какво тъкмо визирате....

- Всички хора, които управляваха клуба до моето наличие са били препоръчани или са били чиновници на генералния спонсор. Направете си сами изводите. И естествено, въздействието на скрития притежател върху притежателя на клуба. Това споделя всичко тъкмо и ясно. Мога и имена да изброя - Венци Димитров, Боби (б.а. Георгиев) и Боримиров бяха чиновници на спонсора. Крайният притежател си ги назначи в Левски, с цел да може по-точно да си прокарват всичко, за което имат интерес. Не споделям, че постоянно е било в ущърб на Левски, само че доста пъти е във щета. Когато обаче имаше спор сред клуба и спонсора, в множеството случаи се избира спонсорът.

Малко повече от година след вашето овакантяване се появиха информации, че този контракт към този момент не е реалност (б.а изявлението е правено часове преди публично да бъде оповестено, че консултантският контракт към този момент не съществува). Можеше ли това да се направи още тогава и в този момент клубът да не е в това положение, в което се намира?

- Когато съм вън от клуба, не разясня елементи, които не знам. В момента мога да разясня, в случай че виждам мачове, да кажа чисто игрово какво ми харесва и какво не. За контракта - това можеше да се направи. Дори да беше непокътнат този контракт, можеше да бъде доста по-гъвкав. При тръгването ми напълно ясно предложих съответни условия - да ми се гласоподава доверие в спортно-техническа част и да ми се сложи най-високата задача - продобиване на шампионска купа. Ако клубът искаше да стане първенец или аз да си потегли по естествен метод, щеше да одобри изискването. Сега април, когато Левски загуби купата, нямаше да чуят повече за мен и щяха да имат най-лесното опрощение - той пое ангажимент и не го извърши. Явно нямаше такива упоритости.

На изпълнителния шеф (б.а. Ивайло Ивков) споделих да се сложи цел да се покрие главницата за Национална агенция за приходите, която в този момент се покри - 5 милиона. Ние предната година покрихме лицензионни отговорности сред 4 и 5 млн. Те висяха като меч върху главата на Левски. Ако не бяха покрити, Левски беше във банкрут. Ти отказваш купа за Левски, имаш други хрумвания по какъв начин да решиш тези неща, решавай ги. За това моето наличие не беше нужно към този момент. Винаги съм бягал, когато в Левски е имало недоизчистени връзки. Когато се върнах, мислех, че към този момент клубът е на хората. Сираков е предявител и страж на акциите. Ние всички - треньори, ръководители, футболисти, последователи и спонсора, да работим, за замязя Левски на естествен клуб.

В няколко свои изяви пред медиите Наско Сираков сподели, че сте минало за Левски. Предвид това, което направихте за Левски през тази година и половина, футболистите, които взехте и развихте, с помощта на които се заплати главницата към Национална агенция за приходите, по какъв начин гледате на тези думи? Чувствате ли се минало за Левски?

- Важно е какво вършиш за Левски, когато си там. В момента не съм в Левски, само че историята не можеш да я изтриеш. Тя си стои там. Не го поисквам под никаква форма, само че нека предишното не се постанова да избавя още веднъж банкрутиралото настояще. Това е моят прецизен отговор.

През последните месеци се изговориха много приказки и от страна на някои почитатели. Как гледате на всичко това? Част от тях ви назовават изменник, друга част се огледаха в заплатата ви. Но в това време никой не пита какъв брой взимат Хосеп Гуардиола и Юрген Клоп, които също имат големи триумфи зад тила си.

- Винаги съм уважавал мнението на почитателите. Те постоянно имат право. Те желаят да гледат тима си и победи. За финансовата част - постоянно съм казвал, че съм изработвал многократно заплатата, която съм получавал във всичките си клубове. Парите, които съм донесъл като облага на клуба са многократно повече от това, което аз съм получил. Затова заплащат на треньори и ръководители. Затова на Клоп и Гуардиола им заплащат големи пари. Там никой не ги разяснява, а те правят работа и имат триумфи. Във футбола е значимо какво вършиш на терена и какво си оставил след себе си, а не какъв брой взимаш. Видяхте какво има след мен, не е мъчно да си спомним. Всичко останало са дребни заяждания и подмятания. Аз постоянно съм уважавал мнението на почитателите, само че в никакъв случай не съм желал да има разделяне сред нашите почитатели. Всеки има право на лично мнение.

В множеството случаи агитация или отбраняване на лъжата не е доста добра. Не прави положително на Левски. Истината се вижда на зеления терен. Другото можеш да го направиш - агитация пред медии, в интернет можеш да пишеш всевъзможни типове неистини и измислици. На терена нищо не се скрива. Аз в никакъв случай не съм крил нищо от хората на терена, а и в никакъв случай не съм крил нищо. Затова и от време на време не им харесват интервютата, които давам. Аз си знам моята истина и я споделям.

Истината на терена за Левски през този сезон е, че тимът няма да взе участие в евротурнирите. Вие постоянно сте казвал, че каквото и да се случва, Левски на живот и гибел би трябвало да играе в Европа...

- В първия ден, в който се върнах, тимът от шест мача имаше четири загуби. Аз като един вманиачен треньор споделих, че Левски би трябвало да взе участие в евротурнирите. Аз работих близо година и половина и Левски стигна до Европа. Това е жизненоважно. Не отива на Левски под никаква форма да не взе участие в евротурнирите. Нямах опция да виждам доста тима. Като резултати обаче очевидно, че годината е провалена. Като качество на играта не мога да разясня, тъй като не съм гледал.

На последната си конференция като треньор на Левски бяхте запитан за какъв брой време очаквате това, което сте построил, да се скапе. Напът е да се случи много сериозна замяна на тима. Очаквахте ли толкоз бързо всички футболисти, които привлякохте да бъдат освободени или продадени? Сега се приказва за Хосе Кордоба и Рикардиньо...

- Мисля, че всички футболисти, които взехме, имаха цена. От нула лв., колкото струваше Левски при моето идване, към този момент цени от милион евро ги връщаме без да поглеждаме. Понеже се загатна Кордоба, три-четири месеца преди моето връщане бях споделил на Сираков да погледнат Кордоба в Етър и в случай че им харесва, да го вземат. При всички положения той го е дал на скаути или треньори, само че не е бил утвърден. Ние по-късно го взехме и виждате каква е цената му - и предходната година, и тази. Важно е кои ще бъдат идващите, когато продаваш. Планът и селекцията би трябвало да се направи по този начин, че да знаеш кои ще заместят напускащите. Ако трябваше да предпочитам лятото, щях да подсиля тима с един-двама мощни играчи и бих запазил този тим, с цел да се бори за купата. Вместо да продавам играчи, да получа парите от евротурнирите и от футболните резултати. И да се продават играчи, които да могат да бъдат заместени. Никога не бих продал Сонко, а бих продал Кордоба. Със знанията, престижа и интелекта на Сонко можеше по-лесно да играе млад бранител до него.

Случилото се с Петрис и Андриан Краев можеше ли да бъде предотвратено?

- Моето мнение е, че Анди Краев и Петрис трябваше да си възобновят договорите. Ръководството трябваше да откри метод да ги убеди и да намерят единодушие. Тези диалози трябваше да стартират доста по-рано. Когато един състезател не е удовлетворен от изискванията, би трябвало да се откри решение. Мнението ми постоянно е било, че играчите би трябвало да почитат задоволително клуба. Ние имахме предложение за Краев предходната година, само че не го продадохме. Сега е огромна загуба, че го губим без пари. Не толкоз като финансова загуба, а чисто игрово. Краев е младеж на Левски. Създаден от нищото - с изключителна работа и страдания от нас треньорите и от него като футболист. Той постави големи старания да стигне до това равнище. Не трябваше Краев с лека ръка да се отхвърля от това, което е постигнал, както и клубът да се отхвърля от него. Трябваше непременно да се откри решение.

Петрис е един състезател с жалка заплата за футбола и даже за българския футбол. Каквото и да беше изискал, трябваше доста по-рано да му се възобнови контракта. Това са играчи, които хората ги харесват и можеха да държат Левски на високо равнище. Не съм взел участие в тези неща и не мога да кажа повече, само че това е моето мнение по какъв начин трябваше да се завършат. Но не мога да кажа дали са били толкоз невъзможни за клуба.

Не би трябвало да се изпускат елементарно български играчи. Левски имаше халфова линия единствено от български играчи, плюс вратарите. Това са четири позиции, които подсигуряваха непрекъснато наличие на българи. Това трябваше да се надгради. Като дойдат неговативните резултати почваме с това, че няма българи. Беше построен жанр при нас - вратарят и халфовата линия да са български играчи. Нямаше късмет Левски да стартира мач с по-малко от четирима българи.

Не одобрявам тази тематика с лимита на чужденци. Всеки клуб би трябвало да откри метод да си развива българските играчи, в случай че държи на тях, на школата си, на националния тим. С рестрикции ще се окаже, че след една-две години българските играчи са по-скъпи от чужденците. При рестрикции водещите тимове ще желаят да притеглят най-хубавите българи на този стадий и цените ще отидат в тавана и отново ще плачем.

Друга тематика от престоя ви в Левски е несъстоялата се конференция, на която щеше да се разкрие какво се е правило през годините в клуба. Защо първо беше оповестена тази конференция, само че в последна сметка не се състоя?

- Ще кажа истината каква е. Аз от първия ден желаех да изнесем всички елементи по задълженията, които са насъбрани в клуба през годините, тъй като доста от хората и до през днешния ден се появяват и споделят, че оставят Левски в прелестно положение. Исках да покажем истината каква е с числа. На първия или втория Управителен съвет не се одобри това може предложение, като съвсем всички бяха срещу това, включително и Ивков. Когато стартира разривът, Сираков пристигна при мен един ден, даде ми данните и сподели, че ще представим тези неща. Договорихме се на масата да седнем аз, Сираков, Ивков и Петър Ганев. Ивков и Ганев като изпълнителен шеф и икономист да са по-конкретни, в случай че би трябвало. Започнаха да се получават кавги. Два-три дни преди конференцията Сираков ми сподели, че няма да седне с Ивков на една маса. Пресконференцията не се състоя затова. Не желаех в допълнение да има кавги или недоволни в самия клуб. Опитах се за финален път да туширам този негативизъм, който имаше в клуба, тъй като не беше прелестно да вървиш на две-три места в клуба и да има негативизъм към другата страна. Затова споделих, че вървя печален на " Герена ". Казах, че няма да седна на тази конференция, тъй като нямаше да се случи това, което се бяхме договорили. Не може да има конференция без изпълнителния шеф на Левски. А и не желая да втълпявам още напрежение сред притежателя и изпълнителния шеф.

Никак не е прелестно да вървиш на работа и да гледаш хора, които гледат на разнообразни страни в последните месеци. Нямах проблеми с тези хора, които изброих. С всички работих на доста положително равнище. Аз знаех какво желая и се борех за него.

Такъв случай е и този, в който пропуснахме футболист, който считам, че щеше да донесе на Левски милиони. Беше подготвен да пристигна в нашия клуб. Първо за без пари, а по-късно за смешни пари, които ме е позор да ги кажа. Точно поради тези спорове го изпуснахме, а в този момент той е футболист на Ференцварош (б.а. Чебрайлс Макрецкис) и коства милиони. Това беше последното, след което разбрах, че няма да се случат нещата. Колкото и да се прехвърляше топката кой какъв брой е отговорен. Левски като тим и аз като треньор загубихме един футболист, който имаше доста качества и бъдеще в него и доста финансови тласъци. Нищо не се случи единствено и единствено да има различен отговорен. В последна сметка загуби тимът и клубът Левски.

Как гледате на това, че някои ветерани започнаха да ви подлагат на критика, откакто си тръгнахте - за това, че сте спрели тима за ветерани, за заплатата ви? Защо доста постоянно се получава по този начин, че ветераните приказват хубаво за даден човек, когато е на " Герена ", а по-късно обръщат палачинката?

- Аз имам почитание към всички ветерани, които са играли в Левски. Заслужават го. Те са дали доста на Левски. Когато се върнах, Левски нямаше никакви параметри, с цел да заплаща непотребни заплати. Много от тях трансформират Левски в обществен дом. В първия ми престой съм работил с доста от ветераните, които бяха в по-добра възраст и заемаха по-отговорни постове - Кирил Ивков, Васил Методиев, Георги Цветков, Руси Гочев, Сашо Костов. Това бяха все ръководители в клуба. Сигурно пропущам някого. Сега, когато Левски е в такова положение, да получаваш пари и да не идваш на " Герена ", не е доста желателно. Мога да кажа и тъкмо по каква причина не е на " Герена ". Трябваше да се избави Левски финансово. Ако Левски има пари, съм склонен да им се дават стипендии и помощи, само че не и да се водиш на работа и да не стъпваш на " Герена " със седмици.

Левски завърши ветераните като тим доста от дълго време. Особено когато играеха мачовете с Бистрица, тогава играеха доста мощно. Аз съм играл във ветераните 5-6 години подред и постоянно сме били първенци. Играл съм със сърце и душа, както съм го правил и като футболист. Гаврата да вървят 3-4 ветерани, а с тях бармани и сервитьори, не можех да я понасям. Първата година казахме на Боримиров, че в случай че счита, че може да събере тим, да се заеме и да започваме да играем в шампионата на ветераните. Той се опита, само че не съумя да събере под никаква форма 7-8 до 10 индивида, тези, които могат да играят. Не е належащо да играят всевъзможни типове сервитьори и бармани с екипа на Левски и да чакаме някой в провинцията да ни нахрани с две кебабчета и две кюфтета. Аз Левски за позор нямаше да го върша!

Мога на всеки поименно да му отговоря за какво не е в Левски и какво е направил за Левски. Шапка им смъквам по тази причина, че всички са били огромни играчи и никой не може да им го вземе. Футболната им популярност стои там. Имат места, имат карти и по този начин би трябвало да бъде. Ако Левски е задоволително богат, би трябвало незабавно да стартира да се изплащат стипендии под някаква форма на тези, които имат потребност. Ако се реши, че някой от тях има равнище, може да бъде поканен да работи. Ветерани не са единствено тези от 60+, има ветерани и от 60-. По мое време върнах незабавно в клуба Елин Топузаков, Телкийски, Цанко Цветанов, Божидар Митрев. Те също са ветерани. Ветераните не са единствено тези, които се оплакват. Има и такива, които си заслужават да бъдат в Левски и да правят работа и те са там. Има и други, които повече чакат да ги поканят. Ако някой държи, мога поименно да изброя всеки за какво не е в Левски. Заварих скаути и ветерани, които не бяха взимали заплати 5-6 месеца. Стоят там и нищо не правят. Някои ще кажат, че са били скаути. Като си скаут какви футболисти имаше Левски? 0.00 лв.. Неприятен съм на доста хора, тъй като споделям истината и не разрешавам някой да живее на гърба на Левски, когато съм там. Аз също съм деец и не съм бил в клуба, когато не съм правил работа. За мен най-важно е какво съм приключил за клуба. То се вижда.

Сдружение " Левски на левскарите " може ли да просъществува и отсега нататък, защото сега не се развива съгласно упованията?

- Темата е забавна и малко се интерпретира. Създаде се с доста добра концепция, по-късно се интерпретира, бойкотира се. Накрая има и непрекъснати разногласия. Идеята беше в тежките дни за Левски да изплатим първо дълга към Национална агенция за приходите. Имахме концепция да се събира членски импорт, който целият да влиза в Национална агенция за приходите. Това беше първата концепция. По-далечната концепция беше след години, когато има 15-20 000 членове, което значи за две години Национална агенция за приходите изчистен с членския импорт, собствеността да бъде на народа, на левскарите. Така споделяше и Сираков в първите си изявленията. Тогава левскарите да имат опция да избират президент, който да пристигна със своите стратегии и хрумвания. Не да са притежатели, а да избират президент, както го вършат Байерн, Реал, Барселона. Основната и първата цел беше да се съберат оптимален брой членове и да се почисти Национална агенция за приходите. Стартира добре, беше основан, избраха се напълно демократично и членове и ръководители. Аз изгубих на три от нещата, за които гласувах, когато бяхме учредители. След това беше саботирано съзнателно. Започнаха да се пускат разнообразни типове версии от хора, близки до клуба и сдружението, което сътвори негативизъм в огромна част от хората. Този щял да вземе Левски, оня щял да вземе Левски. Сдружението в никакъв случай не е желало да взима Левски. Сдружението първо искаше да почисти Национална агенция за приходите, второ акциите на клуба да бъдат в клуба и последователите на Левски да си избират президент. Всичко друго е манипулационно деяние. Ако след учредяването до през днешния ден имаше 20 000 членове, Левски щеше да е не запомнил за Национална агенция за приходите. Нямаше да се наложи да се продават най-хубавите футболисти, а левскарите щяхме да се платим Национална агенция за приходите.

Не е толкоз значимо кой ще държи Национална агенция за приходите. Казват " Мъри желал акциите ". Мъри не желае нищо. Мъри не може да заплаща, с цел да бъде притежател и в никакъв случай не си е помислял да взима акциите. Вкъщи да ми ги донесеш, не ги желая, няма да отключа вратата. Аз нямам потенциал да заплащам. За да си притежател, би трябвало да можеш да плащаш, а аз го нямам този потенциал. Искахме левскарите да си платим Национална агенция за приходите, а хората, които работят да го вършат по този начин, че да го развиват по най-хубавия метод. Ако Левски има мажоритарен притежател, то той би трябвало да поеме тези огромни разноски, които клубът има. Тогава на хората, може би, щеше да им е по-лесно да преглътнат всевъзможен тип притежатели, както сме и преглъщали.

Част от хората, които бяха са членове на Сдружението, бяха и на митинга преди мача с Черно море. Как гледате на този митинг?

- Хубавото нещо беше, че митингът беше кротичък, нямаше разправии. Всеки още има право в тази страна да стачкува спокойно. Аз имам мнение, че може би не трябваше митингът да е на мач, само че откакто са го решили, са го създали. Добре че всичко мина както би трябвало. Голямото нещо за Левски постоянно е долу на терена. Всички друго може да се изкривява, може да се прикрива, да се пускат подправени и неразбираеми сигнали. На терена нищо не можеш да скриеш. Там би трябвало Левски да е мощен и несломим. Може и да загубиш, само че да играеш на високо равнище. Тогава одобрявам всевъзможен тип резултати и да развиваш клуба си. На терена е най-важното нещо. Хората би трябвало да виждат, както аз споделям, горделив Левски. Левскарите обичат гордия Левски. Ходят и на стадиона.

Не е прелестно, когато има непрестанни разправии или подправени сигнали. Аз съм сюрпризиран и още с напускането си усетих някаква завист към мен от ръководителите. Не виждах причина за нея. Аз си потеглих като бял човек. Казах всичко, което имаше да споделям и не скрих нищо. Оставих тим, който да радва хората. Отбор, с който желаех да стана първенец, само че те отхвърлиха. По-важно беше да се назначат техните ръководители и да не е Мъри там. Те доста добре знаеха, че с назначени ръководители аз няма да бъда там. И да се смени Ивков. Това беше най-важното. Ивков не подписваше всички документи, които на тях им харесваше или бяха в ущърб на Левски. Затова се стигна до свадите за прословутия контракт за ръководство, стигна се до такава степен да се приказва, че не е тъкмо контракт за ръководство, но написа контракт за ръководство. Такива жалки пояснения от жалки хора.

Препоръчвам по-малко подправена информация, повече нещо да се види на терена. Като оплюеш някого, дали мен или различен, или кажеш някоя полуистина или неистина, няма да помогне на Левски да е по-добър на терена. В никакъв случай!

От какво е подбудена тази завист, за която говорите?

- Нямам визия. Аз не мога да имам завист към Левски или към хора, които са работили в Левски. Казвам истината, че не ми харесва, само че нямам завист.

Когато се завърнахте, казахте, че желаете публиката на стадиона да бъде обединена и това се случи. Сега обаче не е по този начин. Виждате ли път назад към обединяване на левскарите?

- Път към обединяване постоянно има, тъй като най-отгоре постоянно стои Левски. Трябва да се намерят пътищата и мостовете, а не да пазиме персонални дела или персонални ползи. Ако не се пазят персонални дела и ползи, път постоянно има. Най-отгоре постоянно стои Левски и всички левскари може да се обединят поради Левски. Нашата аудитория постоянно е била претенциозна, другите хора са имали друго мнение, само че когато става въпрос за Левски всеки е на стадиона и пее за Левски. Доколкото разбрах тази година, може би като се изключи последните един-два мача, публиката е била на стадион, пяла е и е подкрепяла нон стоп и в София, и в провинцията. Публиката е там. Тя пее и поддържа Левски 90 минути и не може да имаш друго опрощение. Прекалено доста извинения се търсят, а главният проблем постоянно се взема решение на терена.

Сега се приказва, че Станислав Генчев ще е новият треньор на Левски. Какво е мнението ви за него?

- Не знам дали ще е той. Който и да е треньор, би трябвало да направи по този начин, че хората да изпитват наслаждение от Левски. Станислав е млад треньор, бил е и мой футболист. Дано да успее, само че не знам кой ще е треньор на Левски, с цел да разясняваме.

Намираме се в навечерието на 110-годишнината на Левски. Каква е вашата фантазия за Левски?

- Моята фантазия за Левски е да бъде със личен стадион, лична подготвителна база в най-скоро време. Във футболно естество - горделив Левски. Когато Левски е горделив и играе по левскарски, ще донесе и резултати рано или късно. Други фантазии не мога да имам. Ако Левски е горделив на терена, хората ще са обединени и на трибуните.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР