Един от най-изящните в миналото молитвени храмове във Варна –

...
Един от най-изящните в миналото молитвени храмове във Варна –
Коментари Харесай

Синагога става културен център

Един от най-изящните в предишното молитвени храмове във Варна – Сефарадската синагога, ще бъде избавен от цялостна съсипия и ще се трансформира в Център за културни и просветителни действия, оповестиха от Регионалната организация на евреите „Шалом“.

Синагогата е измежду 138-те остарели градски здания – монументи на културата, които се нуждаят от спешно подсилване, с цел да не се срутят. Зданието ще бъде реставрирано в достоверния си тип – в мавритански жанр, с обособени готически детайли и богати орнаменти по фасадата.

 sinagoga1 Така една от огромните сефарадски синагоги в Европа ще заживее нов живот в сърцето на бъдещия арт квартал на Варна „Таляна“, надяват се от „Шалом“. Оттам напомнят, че синагогата и Къщата на равина са строени през 1890 година със средства на еврейската общественост.

През 60-те години на предишния век тя е принудена да подари парцелите си на страната. Така молитвеният дом първо е трансфорат в склад за зърно, а след това – в зала за боксови тренировки. Върнат е на „Шалом“ в окаяно положение – без покрив, обраснал в буйна растителност и без Къщата на равина. От десетилетия тя се употребява от Щаба на Военноморски сили и военното министерство отхвърля да я освободи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР