Един от най-известните дипломати в американската и в световната история

...
Един от най-известните дипломати в американската и в световната история
Коментари Харесай

На 100 години почина един от най-известните дипломати в света

Един от най-известните дипломати в американската и в международната история – Хенри Кисинджър . Той умря на 100-годишна възраст в дома си в щата Кънектикът, предадоха международните организации.

Хенри Кисинджър. Снимка: Wikipedia

Кисинджър е бил държавен секретар на Съединени американски щати при двама президенти – Ричард Никсън и Джералд Форд. Роден е през 1923 година в Южна Германия като Хайнц Алфред Кисингер, има еврейски генезис. Семейството му се мести в Съединени американски щати през 1938 година След като приспособява имената си към британския език, става американски жител през 1943 година и служи в армията на Съединени американски щати в Европа по време на Втората международна война.

Помага на Никсън в предизборната акция за президентските избори. Носител е на Нобеловата премия за мир, която му е присъдена през през 1973 година, взаимно с Ле Дък Тхо от Северен Виетнам, който я отхвърля. Двама членове на Нобеловия комитет подават ставки поради избора на Кисинджър на фона на въпроси по отношение на тайните бомбардировки на Съединени американски щати над Камбоджа.

Мнозина го подлагат на критика поради поддръжката му за антикомунистическите диктатури в Латинска Америка . След атентатите от 11 септември 2001 година президентът на Съединени американски щати тогава Джордж У. Буш назначи Кисинджър отпред на проверяващата комисия за нещастието.

До последно 100-годишният посланик беше деен и посещаваше събития в Белия дом. През юли тази година реализира изненадващо посещаване в Китай, с цел да се срещне с локалния водач Си Цзинпин.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР