Един от най-интересните и противоречиви герои на Рим е Марк

...
Един от най-интересните и противоречиви герои на Рим е Марк
Коментари Харесай

Марк Антоний - възход и падение

Един от най-интересните и спорни герои на Рим е Марк Антоний, прочут най-много поради любовта си с Клеопатра и трагичната гибел на двамата. Неговата орис е вълнувала човечеството от дълго време, на него и Клеопатра Шекспир е посветил една от известните си нещастия Антоний и Клеопатра. Кой е индивидът, засенчван от други двама титани на античен Рим - Гай Юлий Цезар и Октавиан Август?

Марк Антоний - генезис

Марк Антоний произлиза от семейство, което е част от клана Антонии в античен Рим. В този жанр има представителни както на патрициите, по този начин и на плебеите. Сам Марк Антоний твърдял, че родът му произлиза от Антон - наследник на Херкулес. Все отново обстоятелствата сочат, че потеклото му идва от два от най-знатните родове в Рим. Той е наследник на Марк Антоний Кретик и внук на фамозния оратор Марк Антоний Оратор. По линия на своята майка Юлия Антония е племенник на Юлий Цезар.

Историците сочат за рождена дата на този воин на античен Рим 14 януари 83 година преди Христа, само че съгласно Плутарх годината на раждането му може да е и 86 преди Христа.

В хрониките на историята се споделя, че в ранните си години Марк Антоний е разхлабен юноша и характерът му е невменяем, отдава се на разврат. Дали това е истина, не може да се ревизира от останалите за него исторически извори, само че е ясно, че на млади години е изпратен да учи реторика в Гърция.

Марк Антоний и Цезар

През 54 година преди новата епоха той става пълководец при Юлий Цезар. Марк Антоний се трансформира в последовател на Цезар, поддържа го в спора, който избухва сред Цезар и Гней Помпей, бие се на негова страна в борбата при Рубикон. През 52 година преди Христа е от определените за консул и авгур, а през 49 година преди новата епоха става главнокомандващ на войските в Рим, т.е. вторият човек след Цезар.

Триумвиратът

На 15 май 44 година преди Христа Гай Юлий Цезар е погубен от недоволни сенатори отпред с Брут и Касий. На идната година - 43, е формиран триумвират. Рим се ръководи от трима души - Марк Антоний, Октавиан Август и Марк Лепид. На Марк Антоний е поверено да ръководи източните провинции.

Битката при Филипи

Триумвирите стартират да преследват последователите на Брут и Касий и повеждат война с съперниците на Цезар. Решаващата борба е при Филипи през 42 година преди новата епоха, когато Брут и Касий са разрушени, а те самите се самоубиват.

Антоний и Клеопатра

 Клеопатра

На идната година - 41, Антоний отива в град Тарс и там среща Клеопатра. Влюбва се в нея и отиват дружно в Александрия. Любовта му е толкоз мощна, че е подготвен да подчини на нея политическите си ползи и да се откаже от ръководството на Рим.

През 40 година преди Христа Антоний се оженва за Клеопатра, а през 34-та година я назначава за римски регент на Египет и Кипър. Бракът му разгневява Октавиан Август, тъй като Марк Антоний е женен за сестра му Октавия.

Преди Октавия той има още три дами - Фадия, Антония Хибрида и Фулвия. От всички дами има деца. Клеопатра също му ражда 3 деца.

Войната с Октавиан Август

 Марк Антоний

Октавиан Август се възползва от това, че Марк Антоний стои в Александрия и от ден на ден печели въздействие в Рим. Той упреква Марк Антоний, че е оставил жена си поради Клеопатра. Август отстранява Марк Лепид и става единствен стопанин на Рим. Успява да убеди римските жители, че би трябвало да разгласят война на Египет.

Битката при Акциум

На 2 септември 31 година преди новата епоха флотите на Марк Антоний и Август се срещат при Акциум. Август има 260 леки кораба, а Марк Антоний 170 тежки и още 60 кораба на Клеопатра. Марк Антоний е надвит и бяга в Александрия.

След този успех над съперника си Октавиан Август афишира Римската империя.

Смъртта на Марк Антоний в Александрия

Октавиан Август преследва Марк Антоний и обсажда Александрия с флотата си. През 30 година преди Христа Август превзема Египет. Марк Антоний се самоубива на 1 август 30 година, а незабавно след него се самоубива и Клеопатра.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР