Един от най-болезнените въпроси в преговорите за напускането на Великобритания

...
Един от най-болезнените въпроси в преговорите за напускането на Великобритания
Коментари Харесай

Брекзит и невидимата граница на Ирландия

Един от най-болезнените въпроси в договарянията за напускането на Англия е този за статута на границата сред Република Ирландия и Северна Ирландия. Екип на Българска национална телевизия беше в един от граничните региони.


Главният път Дъблин-Белфаст. Тук е едно от общо към 300 места, на които незабелязано се минава от едната в другата страна на острова. Единственото, по което разбираш, че напускаш ирландска и към този момент си на английска територия, е измерването на дистанциите в благи, вместо в километри и напомнянето, че би трябвало да прибереш еврото и да приготвиш лирите.

Когато британците дефинитивно изоставен Европейски Съюз, ще има граница от 499 км сред република Ирландия, която остава в съюза и Северна Ирландия като част от Обединеното кралство. Днес тази граница е невидима и тук има свободно придвижване на хора. Границата безусловно минава по средата на селото, което виждате зад тила ми и никой не я вижда. А тук, където в този момент е склад, в миналото е бил граничен пункт...Тук хората са се редили на опашки, с цел да изясняват при кого отиват, какво носят и с каква цел е визитата им в другата страна. Опашката от камиони е достигала километри във вътрешността. Сега всички тук се питат дали тези времена още веднъж ще се върнат.

Военните пунктове и дългите инспекции по границата са част от всекидневието на хората тук по времето на атентатите на ИРА, взривените мостове в региона и страха. Днес това е единствено мъчителен спомен. Сега 35 000 души ежедневно пресичат от време на време даже по няколко пъти мощно криволичещата граница, с цел да работят, учат или пазарят от другата страна.

На по-малко от 50 км от границата в град Арма в Северна Ирландия всяка събота 76 деца влизат в клас, с цел да четат на български. Създател на българското учебно заведение " Иван Вазов " е Валентина Стефанова, която живее от 18 години в Обединеното кралство. Срещаме я в Република Ирландия, близо до град Дъндоук, от който са част от учениците ѝ.

Валентина Стефанова, шеф на учебно заведение " Иван Вазов ", гр. Арма, Северна Ирландия: Пътуващите при нас деца, които пресичат всяка събота границата, са от Дъндоук, три фамилии, с общо четири деца и също от град Монахан едно семейство, което също всяка седмица пресича границата, с цел да пристигна в Северна Ирландия.
Родителите, които нямат английско поданство, се тревожат какво ще е бъдещето на техните фамилии.

Валентина Стефанова, шеф на учебно заведение " Иван Вазов ", гр. Арма, Северна Ирландия: Нашето учебно заведение е записано по локалното законодателство и по това, което от МОН в България ни изискват. Ще продължим да действаме и след Брекзит. Единствено може да има някакви пречки за тези фамилии, които ще пътуват, в случай че вероятно границата бъде затворена още веднъж, това ще е обвързвано с изваждане на нови документи.
Англия заявява, че ще напусне единния пазар и митническия съюз, което на доктрина би означавало завършек на свободното придвижване на хора и артикули през границата. Търсенето на решение за това какъв режим да бъде въведен тук, на остров Ирландия продължава в договарянията сред Лондон и Брюксел. Решение, от което зависи ориста на хората тук, които не желаят връщане на твърда граница и възкръсване на спомените от предишното.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР