Един от най-бързите за приготвяне субпродукти е черният дроб. Поради

...
Един от най-бързите за приготвяне субпродукти е черният дроб. Поради
Коментари Харесай

Как се готви черен дроб

Един от най-бързите за подготвяне субпродукти е черният дроб. Поради тази причина се употребява и като настрана ядене. Обработката се състои във варене, задушаване или леко запържване.

Не би трябвало да се препържва черният дроб или прекомерно дълго да се вари, защото става жилест и не е апетитен. За да бъде свинският черен дроб по-мек, той се пържи две-три минути в сгорещено олио, а по-късно се задушава в течна сметана с малко брашно, с цел да може сосът да обгърне дроба.

Един от най-лесните способи за подготвяне на вкусно ядене от черен дроб е да се подготви паниран дроб. Необходими са 500 грама свински черен дроб, 40 грама брашно, 1 яйце, сол на усет, 80 грама галета, 40 мл олио, 20 грама масло.

Черният дроб се измива и се подсушава, нарязва се на части с дебелина два сантиметра. Панира се в брашно, по-късно в разрушено яйце и най-после в галетата.

Панировката се притиска към дроба с ръце, краищата се изравняват с нож. Олиото се затопля дружно с маслото в тиган и дробът се пържи от двете страни на мощен огън до образуването на златиста коричка.

Вътрешността на черния дроб би трябвало да остане ярко розова. След пърженето се посолява и се сервира незабавно с картофи, салата или задушени зеленчуци.

 Свински Дроб

Много апетитен става черният дроб с чесън. Необходима са 40 грама свински черен дроб, 3-4 супени лъжици олио, 2 огромни глави лук, 4 скилидки чесън, сол, 3 супени лъжици доматено пюре.

Черният дроб се измива, нарязва се на части и се овалва в брашно. Лукът се нарязва на ситно. В бездънен тиган се загрява олиото и се пържи черният дроб от двете страни.

Добавя се лукът и след няколко минути намачканият със сол чесън, както и доматеното пюре. Всичко се запържва още пет-шест минути. Сервира се с самун или сварен ориз.

Задушен черен дроб се подготвя от 600 грама свински черен дроб, 60 грама бекон, 30 мл олио, 2 супени лъжици брашно, 150 мл течна сметана, сол и черен пипер на усет, 1 супена лъжица магданоз, нарязан на ситно.

Дробът се измива и се нарязва на линии, дълги 6 сантиметра, поръсва се с черен пипер. Миниатюрни късчета от бекона се вкарват във фини сечения в черния дроб.

Дробът се поръсва с брашно и се запържва от двете страни в загрято олио на мощен огън. Премества се в огромна тенджера, налива се 150 мл вода, задушава се 15 минути на слаб огън под похлупак.

Добавя се останалото брашно, посолява се, кипва се и се прибавя сметаната. Поръсва се с магданоз. Черният дроб се сервира с картофи, задушени зеленчуци или свежа салата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР