Един древен град, за който се казва, че е построен

...
Един древен град, за който се казва, че е построен
Коментари Харесай

Изгубеният град Дварка – град, построен от Бог и нападнат от Вимана

Един античен град, за който се споделя, че е издигнат от Бог, и е упоменат в един от най-свещените и антични текстове на Земята – Махабхарата.

Доскоро самото битие на античния град Дварка беше въпрос на митове и легенди. Обаче, както знаем от историята, митовете и легендите са разграничени с тънка линия от действителността.

Смята се, че този именит античен град е учреден от Шри Кришна. Освен това той е считан за извънредно значима историческа забележителност в Махабхарата.

Модерният град Дварка, което на санскрит значи Портал към небето, се намира северозападно от индийският щат Гуджарат.

Дварка е считан за един от Дхама – едно от четирите свещени места за поклонение на индуизма. Освен това градът е считан за един от седемте антични религиозни обекта в страната.

Модерният град Дварка дължи репутацията си на античния загубен град Дварка. Смята се, че античният град Дварка е бил първата огромна столица на Гуджарат. Древният град се загатва в редица остарял текстове, в това число Махабхарата, Шримад Бхагавад, Гита, Харивашша, Сканда Пурана и Вишну Пурана.

Древната санскритска литература изяснява по какъв начин лорд Кришна, осмият Аватар на Виншу, е основал именитият град. Преди да го сътвори, Кришна живял в град Матхура. Хиндуистката митология допуска, че кралството е било атакувано непрестанно – общо седемнадесет пъти – от Ярасанда, тиранин, държател на Магада.

 Изгубеният град Дварка – град, издигнат от Бог и атакуван от Вимана

Кришна надвил във всички седемнадесет борби, само че Ярасанда не се отказал и решил да нападна Матхура за осемнадесети път. Кришна решил да не рискува живота на хората си и да построи различен град на остров, ситуиран на западния бряг на Индия.

Съществуват разнообразни версии за метода, по който е бил издигнат Дварка.

Според една от историите Кришна е донесен от Гаруда, планината Виншу, тъкмо до брега на Индия, където той вероятно е построил града Дварка.

Друга версия допуска, че Кришна се е помолил на „ небесния строител “ Вишвакарма, който е уважаван като провидение на строителството. Въпреки че призовал Вишвакарма, Кришна бил изправен пред различен проблем. Земя. Вишвакарма споделил на Кришна, че може да построи именитият град единствено в случай че Самудрадева, господарят на морето, му обезпечи земя.

Но защото Кришна се кланял на Самудрадева, божеството било предостатъчно и предложила на Кришна 12 йоджана земя. След като земята била дарена на Кришна, Вишвакарма, небесният „ проектант “, въпреки всичко приключил строенето на Дварка. Скоро градът се увеличен и станал прочут. В него заживели хиляди хора в стотици дворци.

Градът бил извънредно добре предпазен и до него можело да се стигне единствено с лодка. Той бил и извънредно добре плануван: разграничен на шест бранша, които на собствен ред били разграничени на жилищни търговски площи. Градът е бил дом на красиви огромни пътища, необикновено украсени площади, градини и изкуствени езера, и повече от 800 дворци, направени от злато и скъпоценни камъни.

Легендарният град Дварка е и мястото, където се е състояла мощна въздушна борба. Античните индуски текстове описват за цар на име Салва, който атакувал Кришна в именития град Дварка. Описанията на събитията са извънредно забавни, а античните теоретици допускат, че комплицираните описания на борбата загатват за опцията да е употребена някаква съвременна технология, даже галактически кораби или някакви летателни апарати.

 Изгубеният град Дварка – град, издигнат от Бог и атакуван от Вимана

Господарят Кришна удари Салва с шестнадесет стрели, а с дъжд от стрели надвиваше самолетите, тъкмо както Слънцето на небето надвива над цялото небе от безграничен брой слънчеви молекули…

Според античните санкритски текстове притежаващият летателен уред Салва нападнал Дварка, като изстрелвал мощни оръжия, наподобяващи светкавици. Според описа той имал аероплан, прочут като Вимана, и го употребявал за въздушен превоз и за въздушна война. Големи елементи от града били унищожени при нападението преди Кришна да отвърне със пукотевица по този „ галактически транспортен съд “.

Оръжията в античните текстове са разказани като стрели, само че не като елементарни стрели. Веднъж изстреляни, те изревавали като гръм и приличали на светкавици или лъчи на Слънцето.

Освен това, съгласно легендата Кришна най-после напуснал Земята, а океанът погълнал неговия град Дварка.

Факт или небивалица? Когато митологията стане реалност…

 Изгубеният град Дварка – град, издигнат от Бог и атакуван от Вимана

Допреди няколко десетилетия се смяташе, че град Дварка съществува единствено в митологията.

Сега обаче, когато специалистите са разкрили доказателства за подобен град, ситуиран покрай модерния град Дварка, историята се трансформира, а с нея и разбирането и интерпретацията на антични текстове като Махабхарата.

Подводните археолози са разкрили редица антични артефакти в залива Камбай, в това число строителни материали, керамика, елементи от стени, мъниста, статуя и човешки кости и зъби – всички те са били на възраст най-малко 9500 години.

…Смята се, че огромният град – с дължина 5 благи и широчина 2 благи – предхожда най-старите известни остатъци в субконтинента с повече от 5000 години. Мястото е намерено инцидентно предходната година от океанографи от Националния институт за океански технологии в Индия, които провеждали изследване на замърсяването. Отломките, събрани от обекта – в това число строителни материали, керамика, елементи от стени, мъниста, статуя, човешки кости и зъби – са били въглеродни и е открито, че са на възраст съвсем 9500 години…

Експертите считат, че регионът, в който е съществувал античният град, е потънал от топенето на ледените шапки и края на последната ледникова ера преди към 10 000 години.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР