е замислил поредния си интересен проект и затова се моли

...
е замислил поредния си интересен проект и затова се моли
Коментари Харесай

В Кюстендил природата ще рисува на Богоявление

е замислил следващия си забавен план и по тази причина се моли да има мраз към края на тази седмица.

Вдъхновен ненапълно от динамичността на климатичните промени, стоплянето и намаляването на питейната вода в световен мащаб, той желае за Богоявление (6 януари) да сътвори огромна ледена статуя с формата на кръст.

Формата дава посока за размисъл към християнството, също така кръстът е и знак на кръговрат, цикличност, възкресение, изясни пред Радио София Серафимов.

" Радвам се, че Кюстендил е градът на Владимир Димитров-Майстора, само че и място, където изкуството съществува под разнообразни форми . На Запад изкуството от дълго време е излязло от галериите, там творбите не се закачат единствено на стената. Това споделят и моите възпитаници от школата " Новите майстори " -  доста от тях учат в чужбина, връщат се и споделят хубаво е тук, само че къде е модерното изкуство . Затова и с плановете които вършим доста постоянно излизаме вън от изложбените зали - в градската среда, на улицата. "

В момента Евгени Серафимов е замислил план в стил  лендарт (land art - ландшафтно, пейзажно изкуство, измежду природата).

" Това е изкуство, които (про)излиза от природата, стои в природата и по-късно изчезва още веднъж в нея, без да нарушава салдото ѝ ", разясни още художникът.

В основата на концепцията е построяването на ледена статуя с формата на кръст край воден басейн до Кюстендил или в планински поток в региона, според от температурите. Предвижда се ледени парчета от този воден басейн да бъдат подредени в авансово направена железна структура, която ще държи скулптурата, с размери 2,50 /2 метра.



Проектът ще наблюдава разтапянето на ледената пластика и връщането ѝ във водата. Целият пърформанс ще бъде сниман

" Ледът е доста хубав. На друго осветяване, по друго време на деня ще наподобява напълно друго. Светлината ще минава през него и в действителност природата ще рисува . Нашата работа ще бъде да проследим по какъв начин се разтопява и през какви етапи минава. Нали в действителност изкуството не е единствено да разкраси средата ни, само че и да каже нещо на нас, индивидите, да зададе някакъв въпрос ", сподели още актьорът. 

Проектът е озаглавен " Изкуство без въглероден отпечатък ", а разговорно Серафимов го назовава " Разпънат лед " и се осъществя с поддръжката на Национален фонд " Култура " по стратегия " Социално ангажирани изкуства ".

За творбата всичко зависи от природата, в това число и какъв брой дълго време ще съществува. Но първо - дали ще стане задоволително студено по Йордановден, та да има натурален лед...

Ако всичко мине сполучливо, през юни ще бъде показана галерия с фотографии от другите стадии на скулптурата.
По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР