Двустранната историческа комисия изобщо не обсъжда определянето на статута на

...
Двустранната историческа комисия изобщо не обсъжда определянето на статута на
Коментари Харесай

Ковачевски: В Историческата комисия не се обсъжда статутът на македонската църква

Двустранната историческа комисия въобще не разисква определянето на статута на МПЦ-ОА (Македонска православна черква – Охридска архиепископия – бел. ред.), а това, което е годно, е единствено когато в комисията има консенсус, сподели през днешния ден министър председателят на РСМ Димитър Ковачевски.

„ Тази заран Историческата комисия имаше изказване, в което обясниха в детайли от какъв аспект комисията проучва историческите интервали и ролята на другите институции в тези исторически интервали и също по този начин потвърдиха, че въобще не се беседва за статута на църквата от всевъзможен аспект. Така че мисля, че всички тези, които вършат изказвания, учредени на спекулации през последните два дни, би трябвало да се въздържат от това и постоянно да чакат формалните изказвания на Историческата комисия. И считам, че изказването на всички подписани членове на нашата историческа Комисията е доста ясно, че не може да става въпрос за каквото и да било определение на статута на MПЦ-OA “, сподели Ковачевски в отговор на журналистически въпрос.

В петък доцент доктор Наум Кайчев – историк и заместник-съпредседател на комисията, която заседава в Скопие, съобщи, че главният спор на 25 ноември, петък, сред специалистите, е бил фокусиран върху тематиката за Охридската архиепископия в учебниците за седмо поделение (седми клас – бел.ред.) в учебните заведения в районен съд Македония.

„ Бяхме близо до решение сутринта на днешния ден, само че за жалост сътрудниците от Република Северна Македония се отдръпнаха от някои авансово набелязани позиции и не можахме да стигнем до решенията, които чакат нашите две общества. Става въпрос по-специално за произхода на Охридската и автокефалния темперамент на Българската православна черква, от която тя произлиза ”, показа доцент Кайчев.

Българската страна, добави Ковачевски, прави изказвания за себе си, а това, което е годно, е единствено когато Историческата комисия с всичките 14 членове има консенсусна позиция по всеки въпрос и, както уточни той, всичко останало са изказвания, които нямат въздействие върху окончателния резултат от работата на Историческата комисия.

„ Тя работи без значение и това беше задачата - историците да се занимават с история, а политиците - с политика. Единственото годно решение, което Историческата комисия може да донесе, е това, което да бъде утвърдено от всички 14 членове, седем от наша страна, седем от българска страна, с техните подписи, и да бъде въведено на реципрочна основа в двете страни “, сподели Ковачевски, отговаряйки за реакциите от българска страна.

Министър-председателят сподели, че е изключително горделив, че по време на мандата на неговото държавно управление и като министър-председател най-сетне, след десетилетия, и десетилетия, и десетилетия, с помощта на политиките на добросъседски връзки и европейска интеграция, MПC-OA най-сетне беше призната в канонично единение с всички останали православни църкви и към този момент стартира процесът на нейното общение с нейните църкви.

„ Аз бях този, който участва на първото съслужение във Вселенската патриаршия и аз, и в действителност посредством мен целият наш православен македонски народ, получи достойнството да бъде този, който да прочете най-важната молитва в православната религия “, сподели Ковачевски в изказване от Прилеп. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР