Двугодишно Споразумение за сътрудничество подписаха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят

...
Двугодишно Споразумение за сътрудничество подписаха вицепремиерът Томислав Дончев и председателят
Коментари Харесай

НСОРБ подписа споразумение за сътрудничество с парламента и Министерски съвет

Двугодишно Споразумение за съдействие подписаха вицепремиерът Томислав Дончев и ръководителят на Управителния съвет на Националното съдружие на общините в България Даниел Панов.
Това стана по време на Пленарната сесия на 12-ата Годишна среща на локалните управляващи, която се организира в к.к. Албена. Приоритетните посоки за взаимни действия в Споразумението са свързани с сполучливо осъществяване на председателството на съвета на Европейски Съюз и отстояване на българските цели, ускорено въвеждане на електронното ръководство, понижаване на административната и финансова тежест за жителите и бизнеса, развиване на експертизата и административния потенциал в сходство с условията на жителите за досегаемост и качество на обществените услуги.
Споразумението включва взаимно създаване на програмните документи за идващия програмен интервал (2021 – 2027) при усъвършенстване на системите за ръководство. Текстът на документа визира и поддръжка от страната за възстановяване качеството и достъпността на общинските услуги.
Той съдържа възстановяване на средата и изискванията за дейно ръководство на локалните финанси и поощряване на положителното финансово ръководство в общините, поредни ограничения към разширение на личната приходна база на общините и поддръжката за финансово по-слабите общини, рационализиране на механизмите за установяване на делегираните от страната действия и на дотациите по закона за държавния бюджет за съответната година, разширение на опциите за даване на обществена поддръжка за възрастните и за образуване на интегрирани здравно-социални услуги, въвеждане на тласъци за общините за използването на разнообразни форми на междуобщинско съдействие.
Страните се спогаждат и за поддръжка от общините за предпочитани национални политики. Това ще стане чрез уравновесено районно развиване посредством локални начинания за поощряване на вложенията, повишение на обсега на децата в детските градини и учебните заведения, гарантиране на тяхната сигурност и сигурност и възстановяване на изискванията, възстановяване на публичния ред и сигурността на жителите изключително в дребните и междинните обитаеми места, повишение на здравния статус на популацията посредством основаване на предпоставки и вложения в среда, осигуряваща по-здравословен метод на живот, продължение на процеса на деинституционализация на услугите за деца и възрастни.
Споразумението за съдействие с 44-то Народно заседание бе подписано от ръководителя на Парламента Димитър Главчев и ръководителят на УС на Сдружението Даниел Панов.
Механизмите за взаимоотношение по проблемите на локалното самоуправление включват провеждането на конгреси по предпочитани тематики за локалното самоуправление. Това включва осъществяване на периодически взаимни дискусионни срещи в Народното събрание по тематики, предпочитани за общините и по значими за тях законодателни начинания, взаимоотношение сред непрекъснатите комисии на Народно събрание и НСОРБ като осъществяване на взаимни съвещания, присъединяване на народни представители в съвещания на непрекъснатите комисии на НСОРБ при разискване на законови промени и други форми.
Споразумението планува усъвършенствано взаимоотношение с Постоянните комисии при законотворчество, имащо отношение към активността на локалните управляващи като свооевременно информиране на НСОРБ за законодателни начинания от народни представители, отчети на
Постоянните комисии, мнения на народни представители и/или трети страни, както и за идни съвещания на Постоянни комисии, по ред, контрактуван сред страните. Общините и 44-Народно заседание ще развиват и ползват форми за непрекъснат разговор на народните представители с кметовете и общинските съветници в изборните им региони се споделя още в текста на Споразумението.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР