Двубоят от гр.В на Мондиал 2022 Англия - Иран (6:2)

...
Двубоят от гр.В на Мондиал 2022 Англия - Иран (6:2)
Коментари Харесай

На Мондиала бе поставен първи рекорд - за допълнително време

Двубоят от гр.В на Мондиал 2022 Англия - Иран (6:2) се запомни освен с осемте гола, съпътствали изразителната победа на британците, само че и със смайващото в допълнение време. Мачът продължи общо 27:11 минути над постоянните 90.

В края на първата част бразилският рефер Рафаел Клаус даде 14 минути от горната страна и това беше обяснимо - поради травмата на иранския вратар Алиреза Бейранванд, който си счупи носа при конфликт със съотборник и изначало отхвърляше да бъде заменен (което удължи още прекъсването), само че по-късно напусна наложително.

А във финала на втората част Клаус отреди още 10 спомагателни минути, само че се играха в действителност 13:11 минути. Основанията на южноамериканеца бяха честите спирания на играта, от които най-дългата пауза бе поради здравна помощ за британския бранител Хари Магуайър, която продължи към 5 минути.

Но след приключването на 10-те минути продължение в края на дуела Рафаел Клаус се принуди да търси помощта на VAR поради подозрение за осъществено нарушаване в наказателното поле на Англия. Преглеждането на обстановката продължи 3 минути и приключи с дузпа за Иран, от която бе закрепен крайният резултат.

 

РЕКОРД, НО НЕ СЪВСЕМ

Действително - в историята на международните шампионати досега не е имало мач, чието назначено в допълнение да е било 24 минути, камо ли да е траял в действителност 27 минути над постоянните 90. Но това не е връх в историята на футбола.

Има един мач, който е траял по-дълго. Това е дуелът от шампионата за купата на лигата на Англия (Карабао къп) " Бъртън " - " Борнемут " (2:0) през 2019 година

Заради проблеми с електрическото зареждане в региона на стадиона токът угасва няколко пъти. В един миг стартира да се обмисля пренасрочване на дуела, само че в последна сметка е решено той да се доиграе. Осветлението повече не стопира, а реферът почтително удължава мача в сходство с общия интервал, през който е нямало ток - 28 минути.

 

ЗАЩО МАЧОВЕТЕ НА МОНДИАЛ 2022 ПРОДЪЛЖАВАТ ТОЛКОВА

Мачът Англия - Иран не е единственият, в който имаше дълги продължения. В края на Нидерландия - Камерун бяха назначени 9 спомагателни минути, колкото и на Съединени американски щати - Уелс.

Допълнителното време се дефинира в действителност не от основния арбитър, а от четвъртия. Той пресмята изгубеното време в течение на мача, а член от екипа на VAR следи за това, преглеждайки на видео.

Колко да са добавените минути зависи освен от времето, през което футболисти са получавали здравна помощ, само че и от спиранията при проявление на наказателни картони, съзнателно бавене на играта, почивките за питиета, забавянията поради инспекции на VAR и така нататък А единствено една инспекция на обстановка със системата " Видео помощник рефер " лишава най-малко 2 минути.

След като четвъртият рефер дефинира минималното в допълнение време, основният взима това под внимание и има право да удължи мача и с повече от указаните минути по свое убеждение, само че не и с по-малко.

От Съдийската комисия към ФИФА взеха курс преди няколко години за прецизно компенсиране на изгубеното игрово време по време на мачове и първите резултати станаха видни на Мондиал 2018, когато станахме очевидци на по 6, 7 и даже 8 спомагателни минути. За това спомогна и фактът, че шампионатът в Русия бе първият, на който бе употребен VAR. А в този момент в Катар добавеното време е още повече.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР