Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е

...
Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е
Коментари Харесай

Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско

Срокът за осъществяване е 10 месец, летният сезон не е заплашен, акцентира кметът на община Приморско Иван Гайков

Ремонтът на пречиствателната станция за питейна вода в село Ясна поляна започва през днешния ден. На церемонията участваха регионалният шеф проф. Мария Нейкова, народните представители Андрей Рунчев, Галя Желязкова и Даниела Божинова, кметовете на трите общини, които за зареждат напълно или отчасти от язовира край селото - Иван Гайков, Приморско, Марин Киров, Царево и Иван Кичев, Средец, както и кметът на с. Ясна поляна Георги Георгиев.

“В началото на Великата седмица слагаме началото на едно от най-модерните хидротехнически уреди по Южното Черноморие, което ще реши проблем с над 50-годишна отминалост. През 2022 година, с решение на Министерски съвет, бяха отпуснати 23 млн.лв., с които от през днешния ден започваме градежа на нова пречиствателна станция. Тя ще обезпечи спокойствието на над 40 000 индивида, които се зареждат от водите на бент. Ясна поляна ”, сподели регионалният шеф проф. Мария Нейкова. Тя благодари на всички, взели участие в организацията на плана.

В рамките на 10 месеца пречиствателната станция ще бъде построена и тя ще дава отговор на най-високите общоприети.
 Областният шеф на Област Бургас проф. Мария Нейкова благодари на всички, взели участие в организацията и подготовката на проекта
Инж. Иван Иванов, представител на „ Хидрострой ” - основният реализатор на обекта, изясни, че е планувано построяването освен на нова помпена станция, само че и на ново филтърно ходило. Старото е аварирало и е укрепено незабавно, с цел да може да издържи до края на туристическия сезон.

„ Новото строителство по никакъв метод не визира работата на пречиствателната станция. Тя ще действа до последно - до момента в който бъдат построени новите уреди. Тогава за 1-2 дни ще създадем превключване, което значи, че най-вече за 2 дни ще бъде спряно водоснабдяването. Имаме задоволително опит и съм уверен, че ще се оправим с предизвикването до края на годината планът да е подготвен ”, сподели той.
 Инж. Иван Иванов от " Хидрострой " увери, че няма да има проблеми за летния сезон, свързани с ремонта
Кметовете на общините, които се зареждат с питейна вода от бент. Ясна поляна, също показаха вярата си всичко да върви в период и наболелият проблем с водоснабдяването да бъде решен.
„ Имаме уверението както на изпълнителя, по този начин и на управлението на ВиК, че няма заплаха за сезона поради ремонта. Предстои и завършването на водния цикъл, който в годините е бил много злепоставен, което води до огромни загуби на чиста питейна вода по системата. Това ще усъвършенства и качеството, и количеството на питейна вода ”, сподели кметът на Приморско Иван Гайков.
 Отляво надясно - Марин Киров, кмет на община Царево; Иван Гайков, кмет на община Приморско; Иван Кичев, кмет на община Средец
Колегата му от Царево Марин Киров изясни, че предходната година е било осъществено спешно подсилване, с което е предотвратен казусът с водоснабдяването. Той увери жителите на морските общини, че няма защо да се тормозят.

„ Трябва да гледаме постоянно по-голямата цел. Прекъсване на водоснабдяването може да има, само че ще е доста малко. Миналата година имаше заплаха от сриване на оборудването и с помощта на бързите дейности на страната това не бе разрешено ”, добави Киров.

Кметът на Средец Иван Кичев акцентира, че казусът с безводието в Странджа стои на дневен ред. Затова са входирани два плана за замяна на водоносната мрежа на две от селата в общината - Загорци и Дюлево. „ Този план несъмнено ще окаже позитивно въздействие на община Средец. Половината ни район се доставя от бент. Ясна поляна. Всички имаме мотив за наслада ”, съобщи Иван Кичев.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР