Двойно повече са забранените от Комисията за защита на потребителите

...
Двойно повече са забранените от Комисията за защита на потребителите
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Два пъти повече са преустановените нелоялни търговски практики

Двойно повече са неразрешените от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) нелоялни търговски практики спрямо предишни интервали, съобщи ръководителят Димитър Маргаритов пред БНР.

„ Ако преди 2-3 години те са били към сто-сто и няколко, то през предходната година са близо 300 случаите, в които сме открили и забранили със заповеди нелоялни практики. Хубавата вест е, че когато нашите заповеди бъдат обжалвани в съда, в по-големия брой случаи – над 2/3, съдът се произнася в интерес на нашите решения”, уточни Маргаритов.

„ Трябва да обърнем внимание на два момента. Единият от тях условно го назовавам положение на пазара в даден интервал на контролната активност. Вторият миг е успеваемостта и ефикасността на институцията, която реализира контролната активност. Ако ние механично представим една статистика, от която е видно, че броят на нелоялните търговски практики се усилва през последните две години, това не значи безусловно, че положението на пазара се е трансформирало фрапантно. Считам, че то не се е трансформирало фрапантно, а се следи една по-голяма интензивност и на потребителите, и на контролния орган в лицето на Комисията за отбрана на потребителите”, разяснява ръководителят.

Маргаритов изясни, че нелоялни практики могат да бъдат разграничени в две категории – нападателни и заблуждаващи. „ В единия случай доста упорито се насочва обръщение, което не дава отговор на действителността, като тук изключително уязвима група са възрастните хора”, добави той.

Втората категория нелоялни практики – заблуждаващите, Маргаритов обясни през така наречен промоции. „ Обикновено в развитите пазари промоции се вършат, когато се показват нови артикули на пазара. В България сякаш по-скоро това разбиране е еквивалентно на понятието „ намаление”. Не би трябвало да е по този начин, тъй като следователно може елементарно да се стигне до илюзия у потребителя, че в действителност той има извънредно опцията да си купи нещо. А ние сме имали случаи вследствие на наши инспекции да установим, че когато в един обект се показва даден артикул сякаш на промоция, в различен търговски обект или в интернет уебсайт той може да бъде открит на доста по-изгодна цена. Затова съветът към потребителите е да вършат параленост, а не безусловно да се доверяват на подобен вид анонси в първия обект, тъй като е допустимо да станат жертва и на заблуждаваща нелоялна процедура. Това са практики, при които представяната информация е изрично невярна”, сподели Маргаритов.

Той прибавя, че с изключение на подправено понижение, заблуждаваща нелоялната процедура има и когато се икономисва част от информацията, която е значима за взимане на осведоменото потребителско решение. Маргаритов прикани туристите да се възползват при нужда от разкритите за сезона виртуални приемни по Черноморието.

„ Създали сме условия оптимално бързо да бъдем открити и да реагираме незабавно. Понякога естеството на нарушаването е такова, че в случай че бъде незабавна реакцията, може дори да не се стигне до реализирането на целия му в действителност състав, оттова и потребителят да бъде предпазен в точния момент преди да е претърпял неподходящи последствия. Бързата реакция спомага и за това търговецът незабавно да се опита да реши случая с някаква добра процедура – с отплата или с предложение да бъдат обезщетени отчасти някои от нещата, които няма да могат да се случат. Например, настаняване в различен хотел, в случай че потребителят е склонен. Надяваме се това взаимоотношение да разреши осмислянето на приемните, а точно – понижаване броя на нарушаванията и бърза реакция и от страна на търговците ".

Като се базира на данни от отчета на Световната здравна организация, който показва удавянето като третата причина за неочаквана гибел изключително при децата сред 10 и 14 години, Маргаритов насочи вниманието вълху рисковете при пребиваването към водни площи. „ В разгара на летния сезон една част от децата, които си мислят, че са по-пораснали, в сравнение с са, могат да тръгнат по разнообразни водоеми, други са на море. Макар и да са им обезпечили техните родители безвредни продукти, това не значи, че няма риск. Едно малко дете може да се удави единствено за няколко секунди даже в 4-5 сантиметра вода. Родителите да имат поради, че надуваемите продукти не са животоспасяващи, а единствено уреди за игра и за улеснение на придвижването във водата. Затова да не оставят децата без контрол и да бъдат отговорни”, сподели още той. И добави, че модерните трендове в потребителската отбрана в цяла Европа сега са взаимоотношение сред институциите, търговците и потребителите, вследствие на което да се увеличи цивилизоваността и степента на отбрана на хората.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР