Движенията Твърдолинейни“ и Македония блокира“ започнаха днес по обед протест

...
Движенията Твърдолинейни“ и Македония блокира“ започнаха днес по обед протест
Коментари Харесай

Протест в Македония заради промени в конституцията

Движенията „ Твърдолинейни “ и „ Македония блокира “ започнаха през днешния ден по обед митинг пред Народното събрание на Македония, където би трябвало да се състои пленарно съвещание за третата и последна фаза от конституционните промени, съобщи Българска телеграфна агенция.

Улицата пред македонския парламент е изцяло блокирана, вижда се и увеличено наличие на служители на реда. Протестът ще продължи до среднощ, показват уредниците, заяви македонската организация МИА.

Председателят на Народното събрание Талат Джафери заяви, че началото на съвещанието се отсрочва за 16 часа локално време, без да уточни причина.

От двете придвижвания обявиха, че митингът е в отбрана на македонското име, еднаквост, историята и традицията на македонския народ и срещу, както показват, „ най-голямото национално изменничество “.

Конституцията се трансформира, с цел да се изпълнят договорености по Преспанското съглашение, който взема решение 27-годишния спор с Гърция за името на страната. То планува ново име -  Република Северна Македония, което ѝ открива пътят към участие в Европейски Съюз и НАТО. Но на гласоподаване се подлагат и промени, желани от албански партии, които обезпечават болшинство на държавното управление на премиера Зоран Заев.

 

“Последните информации до този миг са, че няма да има изненада, че смяна ще има и ще бъдат гласувано с 80 депутата конституционните промени. Македония ще одобри името Северна Македония, което не е толкоз проблематично, колкото са проблематични правата на малцинствата в преамбюла на конституцията. Цялата битка се води към новите промени към преамбюла на самата конституция “, разяснява македонският публицист Владимир Перев пред БНР.

Амнистията е основният фактор, който на Заев му донесе нужния брой на депутати ВМРО-ДПМНЕ, тези 8 души, с които той реализира броя от 80, сподели той в изявление за предаването “12+3 “.

Проблемът настъпва с албанските партии, които се борят за повече място за своите национални права, повече места за представителите в администрацията, в политиката, в полицията, дипломацията и по този начин...

 

“Това е най-тежкият и най-проблематичният въпрос, който ми поставяте, разяснява той готовността на македонското общество за смяната на името “ разяснява той готовността на македонското общество за смяната на името.

“Македония има две групи население – едната е тиха и мирна, и която е съгласна с смяната на името, единствено да престане мъката на тая страна, която просто няма акт за своето битие, да кажем на турски “няма диплома “. И втората по-малката, по борбената група, която и в този момент показва в парламент с апела “името не го даваме “. В тази група са националистите и част от религиозните структури на Македония, политизираните религиозни структури “.

“Зад всички тях  седи мощната ръка или огромните пари на съветското разузнаване, съответно приятелите и околните хора към Путин “, уточни още той. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР