Движението и емоциите са неразривно свързани с музиката, а тя

...
Движението и емоциите са неразривно свързани с музиката, а тя
Коментари Харесай

Вярно ли е, че музиката е универсалният език на човечеството

Движението и страстите са неразривно свързани с музиката, а тя – с хората.

Но в случай че музиката е " универсалният език на човечеството ", значи ли това, че всички реагираме на мелодиите по един и същи метод?

" Изглежда, че хората " усещат " музиката по подобен метод на разнообразни места по света ", изясняват пред Euronews създателите на ново изследване. " Така че, има нещо универсално в метода, по който музиката задейства придвижванията ни ".

Екипът от центъра в Турку, Финландия, съпоставя източноазиатски и западни участници за своето проучване, като избира две противоположни в географско отношение култури с разнообразни музикални обичаи.

Заедно с откриватели от Китай интервюират към 2000 души във Англия, Съединени американски щати и Китай по какъв начин се усещат, до момента в който слушат музика.

Щракане с пръсти и клатене на глава

Участниците били помолени да слушат едни и същи музикални клипове и по-късно да оцветят рисунка на човешкото тяло, като посочат кои елементи на тялото им се трансформират по време на песента.

" Промяната " съзнателно била оставена неразбираема, с цел да могат участниците елементарно да се самооценят. (Ако желаете и вие да опитате, можете да участвате в онлайн въпросника тук)

В резултат на резултатите, учените основали така наречен карти на телесните чувства (BSM), които демонстрират по какъв начин се трансформират чувствата на хората, когато слушат една и съща ария.

Най-забележителното?

Въпреки че произлизат от разнообразни култури, намиращи се на противоположни краища на света, множеството участници дали отговор по един и същи метод.

" Това е още по-поразително, тъй като нямахме никакви възрастови ограничавания, нито пък взехме поради социално-икономическите фактори по някакъв метод. Така че, все пак многообразие от самостоятелни разлики, открихме доста поредни страсти и телесни чувства при нашите респонденти.

Много рядко се получават толкоз чисти резултати като тези ", споделят създателите на изследването.

Хитовата ария Shake it Off на Тейлър Суифт, категоризирана като " занимателна ", кара всички участници да усетят промени в пръстите на краката и придвижванията на главите си. Респондентите от западни страни усещат повече емоционалност от източните участници, които вместо това са по-енергични в придвижванията на ръцете си.



При песента Angel of Death на метъл групата Slayer, категоризирана като " нападателна ", чувствата и на западните, и на източните участници са съсредоточени в региона на главата. На Изток чувствата се демонстрират и в региона на стъпалата и ръцете.

Все отново, има някои разлики - западните участници записват повече " вътрешно чувство ", когато слушат нападателни песни, в сравнение с източните.

Връзката на музиката с човешките страсти и придвижвания

Кимането с глава и потропването с крайници е рефлекторна реакция, която се демонстрира още в детска възраст.

И даже в случай че хората не се движат физически, излагането на музика може да задейства сензорно-двигателните области в мозъка, което значи, че той обмисля придвижване. Но страстите, провокирани от музика, действат по друг метод (и от време на време парадоксално) от страстите в други, действителни житейски обстановки.

Учените обаче към момента нямат отговор на въпроса дали музиката разчита на същите мозъчни или телесни механизми като различен тип страсти, да вземем за пример боязън ".

Някои от участниците в изследването били помолени да опишат страстите си, до момента в който слушат песни - тъжните и нежни били оценени като мощно релаксиращи, само че с ниска енергийна стойност, което може да изясни за какво слушането на тъжни песни от време на време парадоксално може да ни накара да се усещаме добре.

" Тъгата в музиката е забавна, тъй като е друга от тази в действителния живот. Наистина се усещаме тъжни, само че не заобикаляме тъгата, провокирана от музиката, по сходен метод, както се опитваме да избегнем да бъдем в действителност нещастни в всекидневието си.

Така че даже в подтекста на музиката и изкуството тези негативни страсти могат да бъдат усетени като позитивни ", изясняват учените.

Сега задачата им е да разширят проучването, с цел да проследят какво се случва с мозъчната интензивност на хората, когато слушат разнообразни жанрове и да се разбере по какъв начин музикално-индуцираните страсти работят в мозъка.

Центърът за PET в Турку работи по ново проучване, което проучва мозъчни сканирания на хора, лежащи неподвижно, до момента в който слушат музика и приготвят ново изследване за връзката сред музиката и човешките страсти.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР