Двете думи, които в момента несъмнено са на езика на

...
Двете думи, които в момента несъмнено са на езика на
Коментари Харесай

Защо тази крипто зима няма аналог в историята на пазара на криптовалути?

Двете думи, които сега безспорно са на езика на всеки вложител в криптовалути, са “крипто зима.”

Криптовалутите претърпяха брутално поевтиняване тази година, като пазарът изгуби 2 трлн. $ от цената си от пика, доближат през 2021 година

Биткойнът, който е най-популярната криптовалута, поевтинява със 70% от достигнатото през ноември рекордно високо равнище от близо 69 000 $.

Спадът докара до това доста специалисти да предизвестяват за нескончаем мечи пазар при криптовалутите, прочут като “крипто зима.” Последното сходно събитие беше през 2017 и 2018 година

Има нещо към последния срив обаче, което го прави друг от предходните намаления на крипто пазара — последният цикъл е белязан от поредност от събития, които се придвижиха в цялата промишленост поради взаимосвързаната й природа и бизнес тактики.

От 2018 до 2022 година

През 2018 година биткойнът и други токени поевтиняха внезапно след сериозното повишаване през 2017 година

Тогава на пазара имаше голям брой първоначални предлагания на разнообразни цифрови валути, при които хората наливаха средства в крипто инициативи, които се показваха непрестанно, само че по-голямата част от тези планове, в последна сметка, се провалиха.

“Сривът от 2017 година значително се дължеше на спукването на балон,” споделя пред CNBC Клара Медлие от Kaiko.

Настоящият срив обаче стартира по-рано през годината вследствие на макроикономически фактори, включително високата инфлация, която принуди Федералния запас и други централни банки да подвигат лихвите. Тези фактори отсъстваха при предходния цикъл.

Напоследък биткойнът и пазарът на криптовалути се движат в тясна корелация с другите рискови активи и по-конкретно акциите. През второто тримесечие биткойнът записа най-лошата си четвърт от повече от десетилетие. В същия интервал софтуерният показател Nasdaq падна с над 22%.

Този внезапен поврат на пазара свари мнозина в промишлеността - от хеджфондовете до банките, неподготвени.

Друга разлика е, че през 2017 и 2018 година на пазара нямаше огромни играчи от Уолстрийт, които имат “позиции с висок ливъридж”, съгласно Керъл Алекзандър, учител по финанси в университета на Съсекс.

Със сигурност има паралели сред сегашния срив и тези в предишното — най-важният от тях са обилни загуби, понесени от начинаещи търговци, които бяха подмамени към пазара на криптовалути от обещанията за висока рентабилност.

Много неща обаче се трансформираха от последния огромен бичи пазар.

И по този начин, по какъв начин стигнахме дотук?

TerraUSD, или UST, беше алгоритмична постоянна валута, чиято стойност се предполагаше, че би трябвало да е обвързана едно към едно с щатския $. Това се поддържаше от комплициран механизъм, ръководен от логаритъм. UST обаче изгуби обвързаността си с $, което докара до срутва и на обвързвания с нея токен luna.

Това раздруса криптоиндустрията, само че имаше и странични резултати върху компании, с експозиция към UST, по-конкретно хеджфондът Three Arrows Capital или 3AC.

“Сривът на блокчейна Terra и на стабилната валута UST беше непредвиден след интервала на забележителен напредък,” споделя Медалие.

Естеството на ливъриджа

Инвеститорите в крипто валути натрупаха съществени количества ливъридж, с помощта на появяването на централизирани схеми за кредитиране и на по този начин наречените “децентрализирани финанси,” или DeFi - събирателно разбиране за финансови артикули, създадени в блокчейна.

Естеството на ливъриджа обаче е друго през този цикъл, спрямо предходния. През 2017 година ливъриджът се предоставяше главно на вложители на дребно чрез деривативни принадлежности на тържищата за криптовалути, съгласно Мартин Грийн, основен изпълнителен шеф на Cambrian Asset Management.

Когато пазарът падна през 2018 година, тези позиции, открити от трейдърите на дребно, бяха автоматизирано закрити на тържищата, защото те не можеха да покрият условията за в допълнение поръчителство (margin call), което в допълнение ускори разпродажбите.

“Точно противоположното, ливъриджът, който породи разпродажбите през второто тримесечие на 2022 година, беше възложен на криптофондовете и кредитните институции от инвеститори на криптовалути на дребно, които преследваха рентабилност,” споделя Грийн. “От 2020 година насам станахме очевидци на голямото струпване на основани на доходността DeFi артикули и на ‘сенчести криптобанки.’”

“Имаше огромно количество необезпечени или незадоволително обезпечени заеми, защото кредитните опасности не бяха оценени деликатно. Когато пазарните цени се намалиха през второто тримесечие на тази година, фондове, банки и други участници на пазара бяха принудени да продават, тъй като не можеха да покрият условията за в допълнение поръчителство.”

Margin call e обстановка, в която вложител би трябвало да даде спомагателни средства, с цел да избегне загуби по позиция, открита с взети назаем средства.

Неспособността за покриване на условията за в допълнение поръчителство докара до по-нататъшно разпространяване на проблемите на пазара.

Висока рентабилност, висок риск

В основата на протичащото се на пазара на криптовалути в последно време е експозицията на голям брой крипто компании на рискови покупко-продажби, включително и terra, споделя Алекзандър от университета в Съсекс.

Celsius - компания, която оферираше на клиентите си рентабилност от над 18% за депозирането на криптовалутите им, спря тегленията предишния месец. Celsius действаше като банка. Тя приемаше депозити в криптовалути и ги отдаваше чартърен на други клиенти с висока рента.

Тези други клиенти пък ги използваха, с цел да търгуват. Печалбата, която Celsius генерираше от лихвата, се използваше, с цел да заплаща на вложителите, които бяха подали своите криптовалути.

Когато обаче пристигна спадът на пазара, този бизнес модел беше подложен на напън. Celsius продължава да има проблеми с ликвидността и се наложи да спре тегленията на средства, с цел да прекрати крипто версията на всеобщото изтегляне на депозити от банките.

Друг проблем, които беше оголен в последно време, е какъв брой доста крипто фирмите са разчитали на заеми между тях.

Three Arrows Capital, или 3AC, е основан в Сингапур хедж фонд, фокусиран върху пазара на криптовалути, който стана една от най-големите жертви на пазарния срив. 3AC имаше експозиция към luna и понесе загуби, след срутва на UST (както беше упоменато по-горе). Financial Times осведоми предишния месец, че 3AC не е изпълнила margin call от BlockFi и позицията й е била закрита.

След това хеджфондът изпадна в просрочие по заем за над 660 млн. $ от Voyager Digital.

В резултат на това 3AC изпадна в разпродажба и подаде заявление за банкрут.

Когато Voyager Digital подаде заявление за банкрут, компанията разкри, че освен дължи на компанията крипто милиардера Сам Бенкман-Фрайд Alameda Research 75 млн. $, само че Alameda дължи на Voyager 377 млн. $.

Нещо, което усложнява още повече нещата, е, че Alameda има 9-процентен дял във Voyager.

Приключиха ли проблемите?

Не е ясно по кое време най-сетне ще се успокои пазарът. Анализатори обаче чакат още проблеми в бъдеще, защото крипто фирмите не могат да изплащат отговорностите си и да обработват тегления на средства от клиенти.

Следващото домино, което ще падне, може да са криптоборсите и копачите на криптовалути, съгласно Джеймс Бътърфил от CoinShares.

“Смятаме, че проблемите може да се пренесат към пренаселената промишленост на криптоборсите,” споделя Бътърфил.

Дори и открити играчи, като Coinbase, бяха наранени от спада на пазарите. Миналия месец Coinbase уволни 18% от чиновниците си, с цел да ограничи разноските. Търгуваните на щатската борса размери падат доста в последно време, дружно с падащите цени на цифровите валути.

Междувременно, копачите на криптовалути, които разчитат на профилирано изчислително съоръжение, с цел да завършват покупко-продажби в блокчейна, може също да са в неволя, съгласно Бърътфил.

“Имаме образци на евентуален напън, в които копачи не са плащали сметките си за електричество, което допуска възможни проблеми с паричните потоци,” споделя той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР