Две-трети от българските картодържатели пазаруват в мрежата най-малко веднъж месечно,

...
Две-трети от българските картодържатели пазаруват в мрежата най-малко веднъж месечно,
Коментари Харесай

Българите купуват все повече стоки и услуги онлайн

Две-трети от българските картодържатели пазарят в мрежата минимум един път месечно, сочи изследването MasterIndex 2018 на Mastercard
Онлайн извършването на покупки е желан способ за закупуване на артикули и услуги от от ден на ден консуматори съгласно изследването MasterIndex 2018. Изследването на Mastercard, извършено измежду дейните картодържатели в България, демонстрира, че 66% от тях пазарят в мрежата най-малко един път месечно. През 2017 година този дял беше 65%, а през 2016г. и 2015г. – респективно 58% и 51%.
Най – огромен интерес към онлайн извършването на покупки проявявят потребителите сред 35-44 години
Tе купуват артикули и услуги онлайн най-малко един път месечно или по-често. Докато предходната година най-активни в онлайн извършването на покупки на седмична и месечна база бяха потребителите във възрастовата група 25-34 година Потребителите сред 24-34 години избират да заплащат с дебитна карта онлайн (70%) за  артикули и услуги. Разплащането в брой по време на доставка е на второ място (57%) – най-популярното платежно средство за потребителите сред 35-44 години.

Основните онлайн разплащания, които българските картодържатели реализират са за облекла и обувки (60%), месечни сметки (43%), електроника (40%), дарове (42%), настаняване (35%), книги (29%), самолетни билети (29%), козметика (25%), билети за спортни и културни събития (41%) и други В съпоставяне с резултатите от 2017г. максимален е растежът в онлайн заплащането на такси за услуги (повишение с 8%), дарове (ръст от 5%), облекла и обувки (повишение с 4%).
 През последната година доста се е нараснал дялът на картодържателите, които са уверени в безопосността на онлайн извършването на покупки – 64%, до момента в който предходната година процентът беше 59
Мнението, че онлайн извършването на покупки е безвредно е по-широко публикувано измежду мъжете – най-много измежду младите (18 – 24г.), измежду жителите на столицата и измежду най-заможните.

„ Нарастващият интерес към онлайн заплащанията и извършването на покупки е натурален резултат от изгодите за потребителите – достъп до международни онлайн магазини когато и да е на деня и от всяко устройство. Потребителите са по-мотивирани и от фактори като улеснение, скорост и сигурност “, съобщи Артур Туремка, генерален мениджър на Mastercard за Балканите.

Въпреки възходящия потребителски интерес, онлайн търговията в България взема единствено 5% от общия оборот на локалните компании, до момента в който в другите европейски пазари доближава към 17% от целия оборот, съгласно данни на Евростат.

„ Онлайн търговията предлага страхотни благоприятни условия за бизнес развиване и достъп до международния пазар. Българските компании би трябвало да се възползват от повишаването на  дигитализацията в ежедневния ни живот като употребяват новаторски технологии и цифрови решения “, показа Ваня Манова, управител за Mastercard® за България и Македония.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР