Две от най-новите социални услуги, които Община Сливен разкри, продължават

...
Две от най-новите социални услуги, които Община Сливен разкри, продължават
Коментари Харесай

Социалните центрове в „Клуцохор“ запазват дейността си

Две от най-новите обществени услуги, които Община Сливен разкри, не престават работата си като държавно делегирана активност от 1 октомври, заяви зам. кметът Пепа Чиликова. Центърът за социална поддръжка и Дневният център за поддръжка на деца и/или младежи с тежки множествени увреждания и техните фамилии бяха основани през 2020 година по план с европейско и национално финансиране на стойност над 1,8 млн. лв.. Общината съумя да притегли в допълнение финансиране, с което бе осъществена реорганизация на постройката на закритото начално учебно заведение „ Хаджи Димитър “ в кв. „ Клуцохор “. Тя се трансформира в уютно и удобно място за потребителите на двете услуги. Преди да изтече 3-годишния период на плана, Общината предприе процедура услугите да бъдат разкрити като държавна делегирана активност. От началото на новия месец те ще продължат да работят, защото са потвърдено ефикасни. Разполагат с способени и отдадени на идеята експерти и чиновници. Центърът за социална поддръжка резервира активността си без смяна с потенциал 100 места. Дневният център, след направен разбор на потребностите от обществени услуги, ще продължи с нова целева група – работа с пълнолетни лица с увреждания с потенциал 30 места, а децата ще получават същата поддръжка и грижа в в този момент съществуващия Дневен център за деца с увреждания „ Св. Стилиян Детепазител “, заяви Здравка Катилеева, гл. специалист в дирекция „ Социални действия, опазване на здравето и спорт “ към Община Сливен.
Центърът за социална поддръжка дава безвъзмездни обществени и здравни услуги в поддръжка на децата в риск и фамилиите им, описа общественият служащ Стоян Стоянов на среща с представители на общината и сътрудниците си. На нея бяха регистрирани резултатите от 3-годишната активност със 121 консуматори, от които 68 деца от уязвими групи и техните фамилии. Предоставяни са психически съвещания за насърчаване на умения в общуването, просветителна поддръжка за превъзмогване на компликации в образованието по български език, математика и други дисциплини – тип предварителна защита на отпадането от учебно заведение. Извършвана е мобилна работа на терен в съвсем всички обитаеми места в общината, основно с деца от уязвимите групи, предоставяно е и фамилно консултиране.
Дневният център за поддръжка на деца и/или младежи с тежки увреждания и техните фамилии даде грижа за 35 деца и младежи на възраст от 3 до 18 и от 18 до 29 години. С тях работиха обществени служащи, педагози, психолози, логопед и здравна сестра. На разположение са съвременна зала за самостоятелна и групова рехабилитация, пространства за занимания по ползи, за приготовление на домашните и други занимания, за отбелязване на празници. „ Нашите консуматори откриха прочувствени, другарски връзки между тях, а екипът ни се ползваше с тяхното огромно доверие “, акцентира общественият служащ в дневния център Ваня Димитрова.
На разположение на двата центъра е обезпечен микробус, приспособен за хора с увреждания. Специализираният автомобил транспортира потребителите.
„ Започнахме с огромен възторг, последните години бяха много сложни. Но най – значим е резултатът: качеството на услугите и положителната среда, която осигурихме. Благодаря на шефа на двата центъра Георги Петров и на екипа, както и на сътрудниците от Общината. Всички знаем, че едно общество се мери по отношението към слабите “, сподели зам.кметът Чиликова.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР