Две нови проучвания в Турция показват, че утрешните избори ще

...
Две нови проучвания в Турция показват, че утрешните избори ще
Коментари Харесай

Проучвания: Изборите в Турция могат да приключат още на първия тур

Две нови изследвания в Турция демонстрират, че утрешните избори ще приключат още на първия тур, само че дават разнообразни прогнози за това кой ще ги завоюва - досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган или основният му противник - Кемал Кълъчдароглу.
Прочетете още
Ердоган даде обещание кротичък преход, в случай че загуби изборите.

Според един от сондажите Ердоган ще бъде победител с 51 %, съгласно друго изследване Калъчдароглу ще събере над 50 на 100. Кандидатът за президент би трябвало да получи повече от половината гласове, с цел да завоюва на първия тур, в случай че не успее, вторият ще е на 28 май. Спечелилият ще бъде президент за период от пет години. Освен двамата съществени има и трети кандидат - Синан Оган. Четвъртият - Мухарем Индже се отдръпна.

Ердоган съобщи, че ще одобри резултатите от вота тази неделя и ще се отдръпна, в случай че загуби, като отхвърли опасенията, че може да се вкопчи във властта непременно. Ще направя това, което изисква демокрацията, беше безапелационен президентът.

Той подлага на критика остро изказванията на основния си противник. Калъчдароглу, който през днешния ден посети мавзолея на Ататюрк, по-рано упрекна Русия в интервенция в турските избори с компромати и подправени вести против опозицията и съобщи, че ще наложи наказания на Москва, в случай че бъде определен за президент.

" Моят народ няма да ви съобщи тази страна ", сподели Ердоган на протест в Истанбул, като акцентира, че Русия е един от значимите сътрудници на Турция в селското стопанство, отбранителната индустрия и туризма.

" Откъде идват близо 5 и половина милиона туристи при нас? Идват от Русия. Какво ще извършите по въпроса? Ще спазите ли инструкциите, които сте получили от Америка, от президента Джо Байдън? Байдън е споделил " ние би трябвало да свалим Ердоган “. Знам това. Избирателните урни ще дадат отговор и на Байдън ".

Наблюдателите означават, че след 20 години отпред на Турция Ердоган е изправен пред най-трудното си изборно тестване. Вотът се организира на фона на публичното неодобрение от икономическите
проблеми, последствията от огромните трусове през февруари и наличието в страната на над 3 милиона сирийски бежанци, предаде БНР.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР