Две норвежки компании работят заедно по създаването на изцяло автономен

...
Две норвежки компании работят заедно по създаването на изцяло автономен
Коментари Харесай

Норвежци работят по изцяло автономен електрически кораб

Две норвежки компании работят дружно по основаването на напълно самостоятелен транспортен съд. Той се споделя Yara Birkeland и се създава от Yara International ASA и Kongsberg Gruppen ASA, оповестява в. The Wall Street Journal.

Дубай пуска умни и самостоятелни полицейски патрулки

Градската полиция в Дубай ще има самостоятелни дронове

Корабът ще коства 25 млн. $, което е три пъти по-скъпо по отношение на стандартен товарен транспортен съд със същия размер. Според фирмите обаче неговите годишни разноски ще са с до 90% по-малко. Yara Birkeland ще може да транспортира 100 контейнера и би трябвало да направи първото си корабоплаване в края на 2018 година

Airbus ще тества летящ автомобил до края на 2017 година

Тогава той ще бъде тестван първо с хора зад ръководството. Ще бъде прибавен обособен резервоар на борда, който ще е екипиран с нужното съоръжение за ръководство на кораба. След избран брой проби, контейнерът ще бъде свален и корабът ще се ръководи от разстояние от брега. А през 2020 година би трябвало да потегли изцяло самостоятелно, като от брега ще бъде осъществявано само наблюдаване.

Автономните коли натрупат опит посредством компютърни игри

Първоначално корабът ще се употребява за транспорт на торове от цех до намиращото се на съвсем 60 км. пристанище Ларвик. Корабът ще може самичък да направлява фиордовете, да заобикаля или изчаква останалите кораби и лодки и да дебаркира самостоятелно.

Анализаторите чакат създаването им да е известна опция за къси курсове. Те обаче не считат, че ще размени гигантските кораби, носещи хиляди контейнери. Причината не е неспособността на технологиите, а стопанска система. "Автономните кораби са скъпи за произвеждане и би трябвало да са доста здрави, тъй като в случай че се повредят в открития океан, поправянето им там ще е доста скъпо ", разяснява Ларс Йенсен от компанията SeaIntelligence Consulting.



Все отново основателите му чакат значителен интерес. Те пресмятат, че Yara Birkeland ще размени към 40 000 курса с камиони годишно, което ще понижи излъчванията доста. "Искаме да сме с нулеви излъчвания. Някои споделят, че смяната в климата не е действителност, само че тя е бизнес действителност, тъй като източниците на чисти горива са по-достъпни от изкопаемите горива ", счита Петер Остбо, началник на плана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР