Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт.

...
Две контролни изследвания за Преброяване 2021 започва Националният статистически институт.
Коментари Харесай

Експерти тръгват по домовете ни, какво ще проверяват

Две контролни проучвания за Преброяване 2021 стартира Националният статистически институт. Над четиристотин специалисти, които работят в статистическите отдели на Национален статистически институт в цялата страна, ще обходят 14 000 жилища и ще интервюират семействата, които живеят в тях.

Извадката е направена на инцидентен принцип и проучванията ще продължат до 31 октомври 2021 година. Целта на първото проучване е да откри точността на данните за популацията и жилищата, които са вписани в преброителните карти, и да откри размера на позволените неточности. Второто проучване е обвързвано с обсега на популацията за страната, като задачата му е да откри относителния дял на непреброените (пропуснатите) и два пъти преброените (дублираните) при преброяването лица.

Въз основа на данните от контролните проучвания ще се дефинират главните източници на неточности, които да бъдат избегнати при последващи преброявания на популацията и жилищния фонд.

По предварителни данни до края на деня на 10 октомври са били преброени 5,775 млн. души, от които с хартиени карти са преброени 3,370 млн. души, а електронно - 2,405 млн. души. Преброителите имат период до края на тази седмица да предадат преброителните карти и систематизираните данни от секторите, в които са работили, което значи, че броят на преброените на хартия ще се усилва всеки ден.

Първите предварителни резултати за популацията на България ще бъдат оповестени в края на 2021 година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР