Две 60-годишни книги със съчинения на великия Христо Ботев подари

...
Две 60-годишни книги със съчинения на великия Христо Ботев подари
Коментари Харесай

Правнук на Ботев четник подари книги на Цветанов

Две 60-годишни книги със съчинения на великия Христо Ботев подари на правнукът на Ботевия въстаник Поп Сава Катрафилов – Атанас Катрафилов, на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Това стана през вчерашния ден на връх Околчица, където се състоя всенародното поклонение пред паметта на героите, дали живота си за България.
Името на Поп Сава Катрафилов е изписано на седмо място по-късно на Христо Ботев в криптата на Околчица. Поводът за подаръка на Атанас Катрафилов е фактът, че за 11-та поредна година на 2 юни Цветан Цветанов повежда похода по стъпките на Христо Ботев и неговите четници от с. Паволче до Околчица.
„ Изключително значимо е хора като вас да дават образец на младите - бъдещето на България, по какъв начин се пази и уважава паметта на великите българи като Христо Ботев ", уточни правнукът на Поп Сава Катрафилов.
Групата от 350 души, водена от Цветан Цветанов потегли рано сутринта през вчерашния ден от с. Паволче. В нея се включи и ръководителят на Народно събрание Цвета Караянчева, която е патрон на самодейностите в годината на Ботев. От ГЕРБ – Враца бяха обезпечили тениски с лика на огромния бунтовник за всички участници в самодейността. На върха те се причислиха към походниците, които преди близо седмица потеглиха „ По стъпките на Ботевата чета ". Сред тях са и 100 възпитаници от Велико Търново, които минаха по 120-километровата алея на безсмъртието от Козлодуйския бряг до връх Околчица, с помощта на финансовата помощ на ръководителя на ПГ на ГЕРБ. Цветанов за четвърта поредна година оказва помощ на младежите от изборния си регион да вземат участие в патриотичната самодейност.
Кметът на Паволче Емил Василев връчи на Цветан Цветанов знаме с девиза на българските въстаници „ Свобода или гибел ". „ Носете го с горделивост и дано то предвожда колоната, тръгнала по стъпките на Ботевото величие към именития връх „ Околчица ", сподели Емил Василев.
На върха хиляди българи от цялата страна се поклониха пред паметта на Христо Ботев и починалите за свободата и независимостта на България. В 72-я Национален туристически поход „ По стъпките на Ботевата чета " се включиха 1300 души.
Вървейки по стъпките на Ботев и четниците му, ние получаваме един урок по родолюбие. Щастлив съм, че има толкоз доста младежи тук. Това значи, че заветът на нашите предшественици, дали живота си за свободата на родината, е съхранен и ще се съобщи на идните генерации. Поклон пред подвига на героите, сподели на Околчица Цветан Цветанов. В знак на поклонение пред Христо Ботев и починалите за свободата на България, на паметника на връх „ Околчица " бяха поднесени венци и цветя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР