Две 3000-годишни мумии, открити погребани във ембрионална поза във Външните

...
Две 3000-годишни мумии, открити погребани във ембрионална поза във Външните
Коментари Харесай

Шотландската мумия, която се оказа сглобена от трима души

Две 3000-годишни мумии, открити заровени във ембрионална поза във Външните Хебриди в Шотландия, се оказа, че са направени от 6 души, съзнателно слети дружно.

По време на разкопки в обект от бронзовата ера в Клад Халан на остров Южен Уист през 2001 година археолозите откриват нещо, което наподобява на два добре непокътнати скелета. Те демонстрират признаци, че са били съхранявани в торфено тресавище известно време, преди да бъдат преместени за погребението си.

Торфът се основава посредством разлагането на органична материя, най-вече от растителни материали като мъх. По-конкретно, когато мъхът сфагнум се натрупа задоволително във влажните зони, с цел да образува тресавище, пластовете торф основават киселини, които са необикновено подобаващи за опазване на човешки тела.

„ Тези растения окисляват почвата, като в същото време отделят съединяване, което се свързва с азота, лишавайки региона от хранителни субстанции “, споделя Каролин Маршал, до момента в който изяснява за едното тяло от блатото, известно като Човека Линдоу. „ Заедно със студените температури в Северна Европа, тези условия вършат невероятно действието на множеството микроби. Така не остава нищо, което да ги разгради, и надлежно мъртвите мъхове се натрупват и предотвратяват навлизането на О2 в блатото. Резултатът е естествено запечатана система. Каквато и органична материя да има в торфеното тресавище, тя просто си стои там – като Линдоу. “

 Son-of-frankensteinCropped

Макар че хора да са падали в блатата и са се запазвали естествено, костите, открити на мястото, демонстрират, че жителите на Клад Халан от бронзовата ера съзнателно са ги поставяли в блатото, с цел да ги запазят – нещо, което до момента не беше известно, че се е случвало във Англия през този интервал. Телата са преместени задоволително бързо, с цел да не се разрушат костите, което допуска, че хората са знаели за процеса на консервиране. При тела, като това на индивида Линдоу, киселинността на блатото може да унищожи богатите на калций кости, оставяйки кожата непокътната – само че празна, без скелета в нея.

Сега, с цел да се добави още тайнственост към така и така мистериозната обстановка – археолозите виждат редица странни елементи в скелетите. При мъжкия долната челюст има всички зъби, до момента в който горната няма нито един. Но долните зъби демонстрират признаци на изхабяване, които подхождат с съществуването на цялостен комплект горни зъби – което допуска, че нещо не е наред. При женския скелет, съгласно Тери Браун, професор по биомедицинска археология в университета в Манчестър, когато костите са оценени през 2015 година, „ челюстта не пасва на останалата част от черепа “.

Един от скелетите е съединен сред 1260 година прочие н. е. и 1440 година прочие н. е., до момента в който другият е Франкенщайн от тела, умрели сред 1130 година прочие н. е. и 1310 година прочие н. е. Въпреки че има припокриване, археологът от университета в Шефилд Майк Паркър-Пиърсън споделя, че „ статистически е по-вероятно те да са били съединени по друго време “, добавяйки, че макар че частите на телата може да са били залепени дружно поради някакво комплициране, фактът, че това се случи два пъти, „ прави това малко евентуално “.

Така че за какво някакви хора преди хиляди години са трансформирали телата на няколко индивида в два огромни супер натрупа? Може в никакъв случай да не разберем сигурно, само че има няколко теории.

„ Може би главата е паднала и са имали друга глава, която да залепят “, допуска Браун като една опция. Въпреки това, гледайки времето на мумифицирането, може да се окаже, че телата са били употребявани като тип контракт. „ Във време, когато собствеността върху земята – по-скоро обществена, в сравнение с частна, най-вероятно – е белязана от градежа на широкомащабни системи “, споделя Паркър-Пиърсън пред LiveScience, „ правата върху земя са зависели от претенциите на предците, тъй че може би съществуването на предшественици в плът е било праисторическия еквивалент на юридически документ за тези хора. Сливането на разнообразни елементи от тялото на предците в един човек може да съставлява сливането на разнообразни фамилии и техните линии на генезис. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР