Дванадесет страни от Латинска Америка се събират в еквадорската столица

...
Дванадесет страни от Латинска Америка се събират в еквадорската столица
Коментари Харесай

12 страни от Латинска Америка търсят решения на венецуелската криза

Дванадесет страни от Латинска Америка се събират в еквадорската столица Кито, с цел да разискват през днешния ден и на следващия ден решения на венецуелската бежанска рецесия, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Срещата е по самодейност на Еквадор. В нея вземат участие Аржентина, Боливия, Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Мексико, Чили, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай. Венецуела бе поканена, само че към този момент не е удостоверила присъединяване.

Около 2,3 милиона венецуелци - 7,5 % от популацията на 30,6-милионна Венецуела - живеят в този момент зад граница поради икономическата и политическата рецесия в родината си. Най-много от миграцията бяха наранени Колумбия, Перу и Еквадор. В Бразилия пък имаше прояви на принуждение против бежански лагери на венецуелци.

Страните, събрали се в Кито, се чака да издигнат въпроса за система за квоти за разпределение на мигрантите. Тази концепция им бе подсказана от испанския министър председател Педро Санчес, който бе наскоро на обиколка в района. Там той даде обещание и 35 милиона $ европейска помощ за ръководство на тази миграционна рецесия.

Страните, които ще се срещнат в Кито, ще разискват и елиминирането на рестриктивните мерки пред уеднаквяване на ограниченията за пренос на венецуелските мигранти. Ще се разисква и основаване на общ фонд за справяне на рецесията, а Еквадор ще насочи апел за оказване на интернационална финансова помощ.

Относно аргументите за миграционната рецесия, а точно политическата и икономическата рецесия във Венецуела, измежду страните от Латинска Америка няма единна позиция, поради това, че Боливия пази политиката на венецуелския президент Николас Мадуро.

Венецуелската миграция е най-сериозната в историята на Латинска Америка. На всяка граница венецуелците в този момент се сблъскват с разнообразни формалности. Колумбия им желае персонална карта при положение на пренос и паспорт за тези, които желаят да останат, Еквадор желае сертифицирана персонална карта, а Перу желае паспорт или молба за даване на бежански статут.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР