Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изявления,

...
Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изявления,
Коментари Харесай

За една година Шоуто на Тръмп погази всички правила

Дванадесет месеца в Белия дом. Неспирен поток от гръмки изказвания, разногласия и кавги. От всички погазвания на правила от президентското ръководство във версията на Доналд Тръмп най-яркото и шокиращо не е в политическата ориентировка, а в думите, тона, стила.

В една страна, която е по-поляризирана от всеки път, има консенсус единствено по един въпрос: милиардерът от Ню Йорк, който стана 45-ият президент на Съединени американски щати без грам политически опит, погази едно по едно всички правила.

Ден след ден Съединени американски щати и светът следят, възхитени или потресени, шоуто на Тръмп - ритуалните му утринни залпове от туитове.

Откровеното му говорене е освежаващо в една федерална столица, която е откъсната от паниките на провинциална Америка, ликуват гласоподавателите му. Недостойно държание, което отслабва президентския пост и отприщва расистките изявления, възмущават се критиците му.

" Аз знам най-хубавите думи ", фукаше се магнатът на недвижими парцели по време на предизборната акция. Една година след влизането му в Овалния кабинет на 20 януари 2017 година той остава уверен, че владее това висшо оръжие.

Винаги емоционален, перчещ се, предизвикателен, на моменти нападателен и пренебрежителен, Доналд Тръмп избра метод на говорене, който до момента бе невъобразим за водача на най-голямата международна мощ.

Той постоянно пуска туитове в своя възхвала, самоопределя се като " талант " след излизането на полемична книга ( " Огън и гняв " ), в която се слага под подозрение способността му да ръководи, засипва критиците си с подигравателни прякори и неласкави избрания: " простак ", " непрокопсаник ", " слабак ", " негодник ", " откачалка ", " двуличник ", " несретник ".

Единия ден иронизира климатичните промени, тъй като на открито е студено и го упрекват, че бърка климат и синоптична конюнктура. Другия се заяжда с външния тип на говорителката на Ем Ес Ен Би Си Мика Бжежински, третия подлага на критика кмета на Лондон Садик Хан, че омаловажава терористичната опасност. В някой идващ ден се захваща с Барак Обама и го упреква във мислено подслушване.

При всяка дискусия екипът му, отслабен от всеобщи напускания и неведнъж сюрпризиран от президентските прояви, прави каквото може, с цел да угаси пожара.

Изтъкваният мотив е следният: американците са избрали Доналд Тръмп, тъй като умишлено отхвърля политическата уместност, а не с цел да се слее с предшествениците си.

Тези прекомерно свободни изявления безспорно бяха преимущество в предизборната акция, само че по формулировка залозите към този момент не са същите, когато си на Пенсилвания авеню 1600.

Вярно е, че 71-годишният милиардер може да се похвали, че задава темпото на цялата страна, дори от това да й се вие свят.

Стабилният стопански напредък и възходът на Уолстрийт прочее са солидни причини, които да се бележит при първата равносметка.

След една година в Овалния кабинет обаче всички изследвания на публичното мнение са сходни: на този стадий той е най-непопулярният президент в актуалната американска история.

Според последното допитване на Куинипиак 69 % от гласоподавателите считат, че той е лишен от здрав разсъдък, а 57 % - че няма нужните качества да е президент.

Колкото и да повтаря Доналд Тръмп на интернационалната сцена, че Америка " още веднъж е уважавана ", първото, което прави усещане, е растящото отдръпване и капсулиране на страната.

Извън нескритата му жадност за самопризнание и подчертания му усет към почести и червени килими, сътрудниците му се затрудняват да разграничат някакви водещи насоки в гръмките му изказвания.

Според някогашния почитан посланик и експерт по Близкия изток Аарън Дейвид Милър неналичието на съгласуваност в изявленията на " най-влиятелния човек на планетата " слага Съединени американски щати в внимателно състояние.

" Ако думите на президента не съответстват с дейностите му, или даже с действителността, въпросът за нашите съдружници, както и за нашите съперници, е следният: благонадежден ли е този президент, може ли да му се има доверие? ", изяснява той.

Ако погледнем към вътрешната политика, дали нетипичният му жанр ще му разреши да бъде избран отново през 2020 година за втори мандат, както се случи с тримата му прародители - Барак Обама, Джордж Буш и Бил Клинтън?

Прекалено рано е да се каже.

Пространството му за маневриране обаче е лимитирано: вместо да се опита да разшири базата си след избирането си, той с всеки идващ ден я свива.

Реториката от време на време може да му изиграе неприятна смешка, да вземем за пример по въпроса за имиграцията, където обидните му думи за Хаити и Африка, казани на среща с конгресмени, породиха бурни реакции в миг, когато републиканците имат сериозна потребност от компромис с демократите.

Според историка от Принстънския университет Джулиън Зелизър свеждането на противоречивите изявления на Тръмп до развлечение е рисково в дълготраен проект.

" Ако политическата класа и обществеността просто махват с ръка в такива моменти и споделят: " Тръмп си е подобен ", летвата ще бъде смъкната толкоз ниско, че ще стане невероятно да се възвърне величието на президентската служба ", написа той.

Засега, като се изключат обособени инакомислещи като Джон Кейсик, Джон Маккейн и Джеф Флейк, които намерено показват опасения, че Републиканската партия може да загуби душата си, републиканците са единни макар разтърсванията.

Възможно е обаче нещата да се трансформират, в случай че на междинните избори за Конгрес през ноември демократите удържат победа.

Като Дамоклев меч над него продължава да виси и заплахата, която крие активността на специфичния прокурор Робърт Мълър, който проверява вероятно съглашателство на предизборния екип на Тръмп с Русия и допустимо възпрепятстване на правораздаването от страна на президента.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР